FOTO: Aleksandar Selak

Sol ima nova jela, a mi smo ih odmah otišli probati. Skradinski kroket i pečena cvjetača su naši favoriti

Tapasi na hrvatski u novom, sezonskom ruhu

Gastro test

Sol ima nova jela, a mi smo ih odmah otišli probati. Skradinski kroket i pečena cvjetača su naši favoriti

Tapasi na hrvatski u novom, sezonskom ruhu

FOTO: Aleksandar Selak

Chef Mate Janković i njegov tim ovih su dana u Soli predstavili posve novi meni, s tek nekoliko starijih hitova, poput beef tartara ili pašticade u njoku. Sol je, podsjećamo, u kratkom vremenu prešla put od malog bistroa smještenog u Margaretskoj ulici, do velikog pogona koji se danas nalazi u prostorijama Johanna Francka na glavnom zagrebačkom trgu.

U večernjim je satima, posebice preko vikenda, ondje gotovo nemoguće dobiti stol bez rezervacije, a jela koja nude, nadahnuta španjolskim tapasima pripremljenim od tipično hrvatskih namirnica, publika je odmah prepoznala kao originalna.

Teleći carpaccio (13 €)

U prvim mjesecima njihovog poslovanja nas nisu uvijek oduševljavali ponudom, ali prethodni novi meni, predstavljen u rujnu, bio nam je doslovno fantastičan. Ljestvica je postavljena visoko, pa smo puno očekivali i od ovog posjeta. Meni je podijeljen na sekcije hladnih i toplih tapasa te onih slatkih, a gostima se nudi i opcija menija od šest tapasa za dvije osobe po cijeni od 36 eura.

Trgani odojak (12 €)

Naš smo ručak počeli hladnim tapasima; odabrali smo teleći carpaccio s crnim tartufom, kremom od sira, smeđim maslacem, lješnjakom i čipsom od pastrnjaka koji je bio vrlo zabavan i u okusima u teksturama (jako nam se svidjela blaga orašasta aroma smeđeg maslaca u kombinaciji s lješnjacima) te trgani odojak s celerom, zelenom jabukom i uljem od kopra. Težina mesa lijepo je ublažena svježim zelenim namirnicama i moramo reći da ovo jelo preporučujemo i onima koji načelno ne vole svinjetinu.

Prženi krafi s puricom i crvenim kupusom (12.50 €)

Toplih smo tapasa kušali nešto više. Prženi krafi s puricom i crvenim kupusom s jusom i samoborskom muštardom svidjeli su nam se više nego taco purica iz prošlog menija, samo bismo voljeli da je jus bio intenzivniji u okusu. Buncek buns, varijacija parenog peciva punjenog buncekom s vlascem, jabučnim octom i hrenom također je bio dobar, iako ne toliko zbog nadjeva, koliko zbog kao oblak mekanog tijesta.

Buncek buns (13 €)

Skradinski kroket je tapas koji smo jednoglasno proglasili najboljim; hrskava vanjština u kombinaciji s punjenjem od kreme od paškog sira i telećeg ragua pokazala se dobitnom kombinacijom i ultimativnim comfort zalogajem. Za kraj slanog dijela, kušali smo još i jednu vege opciju, pečenu cvjetaču s dresingom od ljutike, kapara i zlatnih grožđica i sa zadovoljstvom možemo reći da se i ona prometnula među favorite.

Što se tiče deserata, imali smo mjesta samo za jedan, a izbor je pao na nugat od buče (biskvit od bučinih sjemenki, nugat od bučinih sjemenki, krema do buče, ulje buče i ušećerene sjemenke buče). Okusi su nam bili super, jedino bismo voljeli da je sve skupa kompaktnije i da se može normalno primiti u ruku bez da se raspadne. Ostale tapase iz nove ponude, poput marinirane bijele ribe s emulzijom od limuna, naranče i meda ili paške knedle od ovčje skute s raguom od janjetine, sa zadovoljstvom ćemo doći neki drugi put. Svoje mjesto možete rezervirati putem broja 0958631777 ili Dineout aplikacije.

Skradinski kroket (13 €)
Pečena cvjetača (11 €)
Nugat od buče (5 €)