FOTO: Aleksandar Selak

Posjetili smo Asuku, novi japanski restoran na Opatovini. Interijer je skroz poseban i autentičan

Nudi sve od sushija do gyoza i jela s jeguljama

Novo mjesto

Posjetili smo Asuku, novi japanski restoran na Opatovini. Interijer je skroz poseban i autentičan

Nudi sve od sushija do gyoza i jela s jeguljama

FOTO: Aleksandar Selak

Azijski restorani se u Zagrebu i dalje otvaraju u ozbiljnom tempu. Čini nam se da na nove nailazimo barem nekoliko puta mjesečno, a danas smo tako na ručak odlučili skočiti do Opatovine 16. Ondje se smjestio nedavno otvoreni restoran japanske kuhinje Asuka, koji nas je, prije bilo čime drugim, zaintrigirao odmjereno uređenim interijerom punim drva u kojem nam ne bi bio problem provesti i više sati. Cijelu smo priču iza projekta čuli izravno od vlasnika, inače mladog Rusa koji u Hrvatskoj živi preko osam godina i vodi Harat’s pub, udaljen svega nekoliko koraka od Asuke. Njegova obitelj u Sibiru već 24 godine, rekao nam je, uspješno vodi autentični japanski restoran i hotel.

Restoran je otvoren iz želje za pravom japanskom kuhinjom u Zagrebu

Sličan su, veliki restoran koji bi imao vrt sa sakurama i jezero s ribama, htjeli otvoriti i u centru Zagreba, ali nikako nisu mogli pronaći adekvatni prostor u centru grada. Prostor u kojem se sada nalaze u najmu imaju već nekoliko godina i originalno su u njemu planirali otvoriti restoran brze hrane koji bi funkcionirao kao ekstenzija puba u kojem nemaju kuhinju. No, neutaživa želja vlasnika za autentičnom japanskom kuhinjom, koju u Zagrebu nikako nije mogao pronaći, bila je veća.

Aleksandar Selak

Tako je, kaže nam, restoran otvorio prvenstveno za sebe, a onda i zato da Zagrepčane upozna s autentičnom japanskom kuhinjom. Drugi japanski restorani koji postoje u Zagrebu, pojašnjava nam, stilom i atmosferom ne odišu japanskom kulturom, zbog čega je njemu bilo važno da interijer uređuje isti japanski dizajner koji je uređivao njihov restoran i hotel u Sibiru.

Aleksandar Selak

Shigeo Nakamura u uređenju je tako poštovao pravila feng shuia i koristio se karakterističnim materijalima japanske kulture, drvom i kamenom. Istih su se načela držali i pri kreiranju menija; kao odgovor na poplavu asian fusion restorana, vlasnik je odlučio napraviti meni s jelima koja se stvarno mogu pronaći u Japanu, a u Hrvatskoj vrlo rijetko ili nikada. Izdvaja tako Spicy Paku, prodajni hit njihovog prvog restorana s mesom raka, lososa, kavijarom i umacima koje podsjeća na crveni krug s japanske zastave, zapečene sushi rolice s parmezanom, sushije s kavijarom, tempuru jakobovih kapica, japanske omlete i, na što su posebno ponosni, nekoliko jela s jeguljom.

Što smo kušali i kako nam se svidjelo

Najveći dio jelovnika odlazi na sushije, zbog čega je zahvalan na lokaciji tik uz ribarnicu koja im omogućava lak pristup dnevno svježoj ribi. Ambijent je, spomenuli smo, vrlo ugodan, ali kod hrane ima prostora za poboljšanje. Kušali smo gyoze koji sami radi, što pohvaljujemo jer većina restorana u Zagrebu rabi kupovne, i koje dolaze u vrlo izdašnoj porciji, ali koje su tehnički dosta neprecizne. Tom Yum juha bila je vrlo dobra, lijepo začinjena i aromatična, dok nam je kod sushija s kavijarom zasmetala vrlo žilava alga, a kod onog u tempuri s lososom nedostajalo je karaktera.

Tom Yum (10,90 eura) Aleksandar Selak

Katsu Zhu, marinirana svinjetina s rižom bila je ukusna, a možda i najbolje jelo koje smo kušali bilo je Kaki-egi, ribane mrkve i luk u tempuri, iako smo zaključili da svim jelima generalno dobro došlo više soli. No, takve se sitnije greške u prvim tjednima otvorenja mogu tolerirati. I jako nam se svidio moment zelenog čaja koji svaki gost dobije na kuću dok odlučuje što će dalje naručiti. Ostaje nam spomenuti još radno vrijeme Asuke, svakog dana od podneva do 23 sata, što uključuje i nedjelje i praznike. Više informacija možete pratiti ovdje.

Gyoze (8,90 eura) Aleksandar Selak
Kaki-egi (6,90 eura) Aleksandar Selak
Ikura salmon caviar (6,90 eura po komadu), Tobiko flying fish caviar (3,40 eura po komadu) Aleksandar Selak
Tempura roll salmon (10,90 eura) Aleksandar Selak
Katshu Zhu (10,90 eura) Aleksandar Selak