FOTO: Aleksandar Selak

Posjetili smo YEZI, novi restoran azijske hrane u Amruševoj. Specijalizirao se za ponudu dim suma

Nalazi se u sklopu novootvorenog art'otela

Novo mjesto

Posjetili smo YEZI, novi restoran azijske hrane u Amruševoj. Specijalizirao se za ponudu dim suma

Nalazi se u sklopu novootvorenog art'otela

FOTO: Aleksandar Selak

Na adresi Amruševa 4, u prostoru bivšeg restorana Time, ovih se dana ponovno kuha azijska hrana – i to bez street food predznaka koji se ovih dana čini gotovo neizbježnim. Ondje se u sklopu novootvorenog art’otela smjestio YEZI, restoran panazijske kuhinje; inspiriran je tradicionalnim azijskim stilom uživanja u hrani, piću i druženju. Glavni izvršni chef restorana je Dino Knežević, koji je karijeru gradio po fine dining restoranima talijanske i francuske kuhinje, a koji je ovaj projekt vidio kao odličnu priliku da se okuša u nečemu drugačijem. Uhvatili smo ga na izlasku iz kuhinje i kratko popričali o konceptu za koji nas, unatoč inflaciji azijskih restorana u Zagrebu, uvjerava da je posve originalan.

“Naš je glavni adut dim sum sekcija. Tijesto za dumplinge radimo sami u našoj kuhinji, kao i sva punjenja. Kad smo slagali meni, vodili smo se upravo time da budemo drugačiji od svih drugih, da se istaknemo. Osim toga, naša je posebnost i da što je sva hrana namijenjena da se dijeli. Želimo da se gosti ovdje lijepo druže i maksimalno opuste”, priča Knežević. Kroz kreiranje dim sum jela, doznajemo, tim iz kuhinje vodio je , Tom Tian Hau Low, jedan od najiskusnijih europskih dim sum kuhara, koji je zanat brusio u Hong Kongu i Tajvanu.

Uz dim sum (pojam koji inače podrazumijeva veći broj malih jela, često dumplinga), jelovnik donosi niz prepoznatljivih panazijskih jela, poput sashimija salata, jela iz woka i jela sa žara i iz pećnice inspiriranih azijskom gastronomijom, koja dolaze u, odmah smo morali primijetiti, prilično efektnom postavu stola. Za naš smo prvi posjet odabrali od svega pomalo; kozice s umakom od wasabija (14 eura), tartar od tune (16 eura), grilanu tunu na salatu (14 eura), ražnjiće od flank steaka (10 eura) i tofua s miso đumbirom (5 eura), čileanskog brancina s crnim grahom (35 eura) i, naravno nekoliko dim sum opcija. Chef je posebno preporučio dim sum s kozicama i azijskim gljivama (14 eura) za koji kaže da ga je posebno teško pripremiti (prvo se prži pa onda pari), a kušali smo još i dumpling s mesom kozica obojen crnilom od sipe (10 eura) te tzv. rainbow dumplings s brancinom (12 eura).

Sve što smo kušali bilo je ukusno, a okusi (ni teksture) nas doista nisu podsjećali ni na koje druge koje smo probali u Zagrebu. Neka su jela, poput dim sum Pijane piletine zaista dosta odvažna u okusima, dok su druga, poput spomenutog brancina u isto vrijeme i konvencionalno ukusna i originalna. Posebna pohvala, očekivano, ide teksturi tijesta za dumplinge kojoj ne možemo prigovoriti baš ništa.

Gof, yuzu soja dresing, mladi grašak, tartuf (16 eura)

Za kraj, iz vitrine ćete moći birati između nekoliko vrsta kremastih kolača, a moramo spomenuti i vrlo atraktivnu ponudu bara; nude autorske (inspirirani su Japanom i Kinom) i klasične koktele, 200 vrsta alkoholnih pića, domaće ledene čajeve i uopće selekciju od 21 čaja iz Japana, Kine i Tajvana. Serviraju se u posebnim ćupićima i pažljivo pripremaju s tri preljeva vode kako bi se postigao maksimum okusa, a za cijenu od dvadesetak eura možete uživati i u japanskom ceremonijalnom čaju koji Japanci piju u posebnim prilikama. Svaki od tih čajeva, doznali smo, kipi na drugačijoj temperaturi, od 60 do 100 stupnjeva.

Tartar od tune, wasabi-ponzu umak, crispy od riže (16 eura)

YEZI restoran i bar je otvoren od ponedjeljka do nedjelje od 12 do 23 sata, svoje mjesto možete rezervirati online i na +3851 6001 717, a spomenut ćemo još samo da smo čuli da je vikendom navečer, uz nastupe DJ-eva, atmosfera uvijek još malo bolja.

Grilana tuna, ponzu umak s jabukom i senfom, sezam (16 eura)
Kozice s umakom od wasabija i avokada (14 eura)
Flank steak mariniran u aji panca dresingu (10 eura)
Tofu, miso od đumbira (5 eura)
Haur Gau Ravioli s kozicama, crnilo od sipe (8 eura)
Rainbow ravioli s morskim plodovima (12 eura)
Xiao Long Bao sa svinjetinom, crnilo od sipe, goji bobice (10 eura)
Pijana piletina & wonton s kozicama (12 eura)
Čileanski brancin, crni grah, shaoxing vino (35 eura)
Selekcija slastica (po 6 eura)
YEZI Smoke & Burn (Mezcal Del Maguey Vida, liker od ličija, sok od limete, sirup od javora, yuzu sok s dodatkom glutamata, bitter drva, 11 eura)