Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

GASTRO

GASTRO Pronašli smo tri recepta za slavno toskansko varivo od povrća. Stvarno su jednostavni

Glavni su sastojci povrće i komadići starog kruha

FOTO: pxhere.com

Glavni su sastojci povrće i komadići starog kruha

Temperature već neko vrijeme nisu pretjerano ugodne, pa smo se sve više usmjerili na potragu za krepkim receptima koji će nas u trenu zagrijati. Naše nas je istraživanje tako dovelo i do ribollite, toskanske guste juhe, odnosno variva čiji će tanjur zasititi i one najgladnije. Iako konkretni sastojci mogu varirati od recepta do recepta, najčešće se priprema s obiljem kelja, celera, kupusa, mrkve, krumpira, graha i komadića starog kruha. Kao i mnogi drugi, danas slavni talijanski recepti, i ribollita se prepisuje siromašnim seljacima.

Prema predaji, nastala je tako što se podgrijavala povrtna juha od prethodnog dana, a u nju se dodavalo jeftino povrće koje bi se onda ukuhavalo (doslovni prijevod naziva znači ‘ponovno kuhana’), kao i kruh koji bi osiguravao osjećaj sitosti. Video recepte za ovo bezmesno, ali vrlo ukusno varivo i konkretno varivo, možete provjeriti u nastavku.

Prema receptu talijanskih baka

Autentičnije od ovog ne može. Među kanalima posvećenim receptima na YouTube, posebnu popularnost uživaju oni koji prikazuju umirovljene kuhare i kuharice, što profesionalne, što amaterske, koji pripremaju jela po izvornim receptima. Ribollita kako se prenosila s koljena na koljeno čeka vas u videu ispod.

Prema receptu kanala Recipe30

Prepečeni kruh, luk, poriluk, celer, mrkva, rajčica, grah i začini. Dodajte im umirujuću muziku i lijepo snimane kadrove i dobit ćete recept za ribollitu na koji ćete poželjeti prionuti odmah.

Prema receptu chefa Billyja Parisija

Američki chef lijepo će vas provesti kroz proces pripreme ovog krepkog jela, paralelno vas podsjećajujući da je riječ o jelu težaka koji su u njega stavljali ono što su u datom trenutku imali. Drugim riječima, i vi možete slobodno improvizirati.