Super ručak

Na TikToku smo pronašli recept za proteinsku salatu od tjestenine koja se sprema u tren oka

Ovaj je recept jednostavan i pun svježih namirnica

FOTO: shutterstock

Imamo recept za dane kad ne stignete ništa, ali imate 20 minuta vremena za brzi zdravi obrok. Salata od tjestenine – savršeno jelo za bilo koju priliku, od ručka do piknika. Sprema se u tren oka, pogotovo kad želite iskoristiti tjesteninu od dana prije. Ovaj recept je jednostavan, sjajnog okusa i pun svježih namirnica – osim tjestenine potrebne su vam sočne cherry rajčice, feta sir, velika šaka rikule, slanutak za proteine i mali krastavci za hrskavi dio te puno svježeg peršina i bosiljka ili mente za osvježavajući okus. Preljev je jednostavno za napraviti: mješavina maslinovog ulja, limuna ili octa, češnjaka, dijon senfa i začinskog bilja.

brza salata od tjestenine
shutterstock

Salata od tjestenine

Sastojci

500 g tjestenine od durum pšenice
2 pune šalice cherry rajčica
240 g kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog
2 šalice rikule
2 krastavca, narezanih na tanke ploške
150 g feta sira
Svježi peršin
Svježa menta
30 g prženih pinjola

Preljev

50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
50 ml octa ili 3 žlice soka od limuna
1 žličica Dijon senfa
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 čajna žličica začina iz Provanse ili talijanskih začina
¼ origana
¼ žličice crvene paprike
¾ žličice morske soli
¾ žličice papra

Postupak

  1. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Pripremite tjesteninu prema uputama na pakiranju i skuhajte ju al dente.
  2. U međuvremenu napravite preljev. U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, senf, češnjak, bilje iz provanse, crvenu papriku, papar i sol. (Napomena: preljev će imati jak okus, omekšat će nakon što se pomješa sa ostalim sastojcima iz salate od tjestenine).
  3. Ocijedite tjesteninu, prelijte je malo maslinovim uljem (da se ne lijepi) i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prebacite u veliku zdjelu s rajčicama, slanutkom, rikulom, krastavcima, feta sirom, peršinom, metvicom i pinjolima. Prelijte preljevom i pomiješajte. Po želji začinite s još limuna, soli, papra i/ili malo maslinovog ulja i poslužite.
@frommybowl

Something about pasta salad just does it for me 🤌 #vegan #veganrecipes #plantbased #pastasalad #pastasaladsummer

♬ Summer Feelings (feat. Charlie Puth) – Lennon Stella

Jednostavne varijacije recepata za salatu od tjestenine

Ova salata od tjestenine je fantastična takva kakva jest, ali slobodno je promijenite kako bi odgovarala vašem ukusu ili sastojcima koje imate. Evo nekoliko prijedloga:

  • Neka bude veganska. Umjesto feta sira upotrijebite samo masline ili sušene rajčice.
  • Bez glutena. Koristite bezglutensku tjesteninu ili kvinoju umjesto tradicionalnih rezanaca.
  • A la grčka salata. Da biste ovaj recept napravili na grčki način u salatu od tjestenine, dodajte kalamata ili crne masline i pola šalice tanko narezanog crvenog luka.
  • A la caprese salata. Umjesto fete dodajte prepolovljene mini kuglice mozzarelle.
  • Pokušajte s drugom začinskom biljkom. Umjesto mente u ovoj salati bio bi odličan svježi origano, bosiljak ili majčina dušica.
  • Zamijenite rikulu špinatom ili je potpuno izostavite ako više volite veći omjer tjestenine i povrća.
  • Popržite slanutak za dodatnu hrskavost.

Najbolji savjeti za salatu od tjestenine

  • Kuhajte tjesteninu malo duže od uobičajenog. Trebala bi biti samo malo al dente (ali ne kašasta) kako bi ostala mekana kada se ohladi.
  • Pustite da se tjestenina potpuno ohladi prije nego što je pomiješate s ostalim sastojcima. Nitko nije ljubitelj toplih krastavaca, stoga u ovo jelo ubacite hladnu tjesteninu.
  • Sačuvajte malo začinskog bilja i pinjola za ukras. Pinjoli će zadržati svoju hrskavu teksturu, a začinsko bilje bit će posebno svježe, lijepo i aromatično.
  • Kušajte i prilagodite. Kao i većina recepata za salatu, ovaj je super fleksibilan, pa ga svakako kušajte i prilagodite svojim željama prije posluživanja. Dodajte još limuna ako više volite jače začinjenu salatu, ubacite više zelja ako volite povrće, a soli po vlastitom ukusu.