Food

Slatke palačinke su sve što nam treba na kraju napornog radnog tjedna, a sad imamo recept za one savršene - francuske

SONY DSC
FOTO: Gwen/Flickr

Palačinke su jedno od onih jela koje svi vole i uvijek ih mogu jesti pa smo zamolile francuskog majstora palačinki da nam otkrije svoje recepte

Ako postoji neko univerzalno jelo koje baš svatko u svom dijelu svijeta voli jesti onda su to palačinke. Bilo da su one američke palačinke, nizozemske, francuske, riječ palačinke (na svim svjetskim jezicima) izazivaju osjećaj gladi i žudnje za ovim finim mekanim tijestom.

Palačinke u bezbroj varijanti

OK, američke palačinke su deblje i manje od naših, ali ih volimo upravo zbog onog mekog tijesta, javorovog sirupa ili čokoladnog premaza, a ako na njih još dodamo i jagode, onda su zaista savršene.

Pannaukakku su finske palačinke koje su dosta slične onima na koje smo navikli, ali za razliku od nas, oni ih pripremaju u pećnici, a poslužuju ih sa šlagom, svježim voćem ili kompotima. Mi bismo, recimo, tu dodali još samo malo čokoladnog namaza.

Baghir su pak male spužvaste arapske palačinke napravljene od griza i koje po sebi imaju rupice pa savršeno upijaju preljev. Karakteristika ovih palačinki je da se ne okreću nego se peku samo s jedne strane. Baghir se u Maroku i Alžiru najčešće poslužuje s medom i otopljenim maslacem, a mi bismo ih radije jele s, recimo, Lino Ladom Gold. U palačinki ili na sladoledu, kao premaz ili „samo“ na žlicu Lino Lada Gold pravo nam je otkriće! Oduševile smo se kremastom teksturom i finim okusom lješnjaka kojega ima čak 16 posto u ovom finom namazu.

Crepes – kraljice svih palačinki

I naravno, tu su kraljice svih palačinki, crepes, francuske palačinke, tanke, ispečene na tavi, punjene nečim slatkim i mekane taman toliko da se tope u ustima.

After eight palačinke

Što treba?

  • 1/2 l mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • kockica maslaca
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • brašno,malo soli
  • ekstrakt mentola
  • Lino Lada Gold
  • listići paprene metvice
  • čokoladni sirup

Priprema:

Od jaja, šećera, vanilin šećera, soli, brašna, mlijeka i otopljenog maslaca umutite smjesu za palačinke i dodajte par kapi ekstrakta od mentola. Pecite palačinke i punite ih Lino Ladom Gold. Palačinke smotajte s jedne i druge strane pa zarolajte. Složite na pladanj i prelijte čokoladnim sirupom. Ukrasite listićima paprene metvice.

Palačinke s ganache preljevom

Što trebate?

  • 1 kilogram brašna
  • 2,5 litre vode
  • 1,5 decilitar vode ili mlijeka po potrebi
  • 2 jaja

U posudu usuti brašno, a jednom rukom učvrstiti posudu. Uliti jednu litru vode i dobro promiješati dok smjesa ne bude homogena. Izmiješati tijesto strugalicom dok ne bude posve glatko pa prekriti vodom ili mlijekom po potrebi kako se ne bi stvorila korica. Prekriti posudu folijom i spremiti u hladnjak. Nakon što je odstajalo u hladnjaku barem pola sata, dodati 1,5 l vode i dva jaja.

Priprema nadjeva:

Prokuhati slatko vrhnje i skinuti s vatre te dodati Lino Ladu Gold i dobro promiješati. Masnoću možete promijeniti, ako želite, dodavanjem malo mlijeka. Održavati preljev mlakim radi lakše upotrebe.

Palačinke s karameliziranim jabukama

Što trebate?

  • 1 kilogram brašna
  • 2,5 litre vode
  • 1,5 decilitar vode ili mlijeka po potrebi
  • 2 jaja

U posudu usuti brašno, a jednom rukom učvrstiti posudu. Uliti jednu litru vode i dobro promiješati dok smjesa ne bude homogena. Izmiješati tijesto strugalicom dok ne bude posve glatko pa prekriti vodom ili mlijekom po potrebi kako se ne bi stvorila korica. Prekriti posudu folijom i spremiti u hladnjak. Nakon što je odstajalo u hladnjaku barem pola sata, dodati 1,5 l vode i dva jaja.

Priprema nadjeva:

  • Maslac 15g
  • Prhki (sable) keksi od slanog maslaca 4 komada
  • Kuglice sladoleda od vanilije 4 komada
  • Lino Lada Gold
  • 2 jabuke
  • 15 g šećera

Oguliti jabuke i što pravilnije moguće narezati ih na 8 četvrtina. Pažljivo odstraniti sjemenke i jabuke popržiti na tavi s maslacem i šećerom dok ne promijene boju. Ostaviti da se malo ohlade. Pripraviti 4 deblje palačinke promjera 26 cm. Ostaviti da se ohlade. Usitniti 4 prhka keksa na male komadiće.

Smjestiti 4 četvrtine ušećerenih jabuka u sredinu palačinke, dodati komadiće keksa i kuglicu sladoleda od vanilije, saviti palačinku napola, a zatim rubove spojiti u “harmoniku” u oblik zavežljaja. Učvrstiti zavežljaj čačkalicom za zube i brzo smjestiti na tanjur bogato ukrašen Lino Ladom Gold te odmah poslužiti.

Sadržaj donosimo u suradnji s Podravkom