FOTO: Marko Miščević

U širem centru Zagreba otvoren je šarmantni taco bar. Posjetili smo ga i uvjerili se u autentične okuse

Cato Bar & Taqueria svaki će dan u ponudi imati tri vrste tacosa

Novo mjesto

U širem centru Zagreba otvoren je šarmantni taco bar. Posjetili smo ga i uvjerili se u autentične okuse

Cato Bar & Taqueria svaki će dan u ponudi imati tri vrste tacosa

FOTO: Marko Miščević

Vlaška 78 postaje jedan od zanimljivijih prolaza u širem centru grada. Nakon dućana s namirnicama azijske kuhinje, bubble tea bara i nedavno preseljenog Friday Pie Shopa s američkim pitama, ondje je upravo otvorena i Cato Bar & Taqueria. Iza projekta, koji funkcionira kao bar od 9 do ponoći i taqueria od 17 sati do ponoći od utorka do subote, stoji pravnica Dolores Kunštek.

Kako nam je rekla, oduvijek je voljela kuhati, a tacose je odabrala kao format kojim će se po prvi put predstaviti publici jer smatra da se kroz njih može vrlo dobro kreativno izraziti. U baru, smještenom u prostoru bivšeg Finjaka, nudi se sve od craft kava i koktela na bazi tekile i mezcala do prirodnih vina, dok ponudu tacosa, doznali smo, planiraju mijenjati što je češće moguće.

Tortilje rade sami na tradicionalni način

Tortilje rade sami, baš poput umaka i ostalih dodataka koje koriste u tacosima, i peku se svježe za svakog gosta koji ih naruči. U cilju im je čim prije početi proizvoditi svoj kukuruz za izradu tortilja, no trenutačno koriste masu harinu. Riječ je o brašnu od kukuruza kuhanog u lužnatoj otopini pomoću kojeg se rade tortilje prema tradicionalnoj recepturi, a koje nabavljaju iz Meksika. Cato Bar & Taqueriu posjetili smo dan nakon otvorenja i prilično se iznenadili gužvom koju smo ondje zatekli; stol više na terasi tražio se tijekom cijelog našeg kasnog ručka. Kao i svakog dana, u ponudi su imali tri varijante tacosa; dva mesna (ili jedan mesni i jedan riblji) i jedan veganski tacos, kao i Totopos, tortilja čips s grahom i salsom te jedan desert.

Totopos (7 eura) Marko Miščević

Slasne Totopos (7 eura) iskoristili smo da utažimo glad dok čekamo tacose. Naručili smo sve s menija; Carnitas (svinjetina, salsa) po cijeni od 9 eura, Tacos de lengua (goveđi jezik, salsa roja, salsa verde), po cijeni od 8 eura te Vegan Mushroom Taco (gljive, veganska feta, avokado), po cijeni od 9 eura. Baš poput samih tortilja, i okusi su autentični, odvažni i drugačiji, a da se ne ide na povlađivanje okusima masa jasno je već pri odabiru namirnice kao što je goveđi jezik. Tacosi se serviraju u malim košaricama s kriškama limete, a pribor za jelo dobit ćete tek ako ga izričito zatražite. Posebno izdvajamo tacose sa svinjetinom koji su doista bili aromatični i zvali na još, dok su ostale dvije verzije bile solidne, ali je izostao wow element.

Vrlo ugodni ambijent i veselo osoblje

Desert, pita od limete s krekerima također je bio dobar, a rečeno nam je da se svakako vratimo na sladoled od kukuruza koji za danas nisu stigli pripremiti. No, ponavljamo, ekipi u kuhinji je tek drugi radni dan, a uvjerili smo se u to da im potencijala i volje ne nedostaje. Osim toga, i lokal i terasa uređeni su vrlo šarmantno, osoblje je ljubazno i veselo (iako ne i posve uigrano), i zapravo smo prilično sigurni da će Cato Bar & Taqueria vrlo brzo postati it afterwork mjesto u gradu. Više informacija možete pratiti putem službenog Instagram profila.

Carnitas (9 eura) Marko Miščević
Tacos de lengua (8 eura) Marko Miščević
Vegan mushroom taco (9 eura) Marko Miščević
Lime Cracker Pie (4 eura) Marko Miščević