U širem centru Zagreba otvoren je šarmantni taco bar. Posjetili smo ga i uvjerili se u autentične okuse
Cato Bar & Taqueria svaki će dan u ponudi imati tri vrste tacosa
Vlaška 78 postaje jedan od zanimljivijih prolaza u širem centru grada. Nakon dućana s namirnicama azijske kuhinje, bubble tea bara i nedavno preseljenog Friday Pie Shopa s američkim pitama, ondje je upravo otvorena i Cato Bar & Taqueria. Iza projekta, koji funkcionira kao bar od 9 do ponoći i taqueria od 17 sati do ponoći od utorka do subote, stoji pravnica Dolores Kunštek.
Kako nam je rekla, oduvijek je voljela kuhati, a tacose je odabrala kao format kojim će se po prvi put predstaviti publici jer smatra da se kroz njih može vrlo dobro kreativno izraziti. U baru, smještenom u prostoru bivšeg Finjaka, nudi se sve od craft kava i koktela na bazi tekile i mezcala do prirodnih vina, dok ponudu tacosa, doznali smo, planiraju mijenjati što je češće moguće.
Tortilje rade sami na tradicionalni način
Tortilje rade sami, baš poput umaka i ostalih dodataka koje koriste u tacosima, i peku se svježe za svakog gosta koji ih naruči. U cilju im je čim prije početi proizvoditi svoj kukuruz za izradu tortilja, no trenutačno koriste masu harinu. Riječ je o brašnu od kukuruza kuhanog u lužnatoj otopini pomoću kojeg se rade tortilje prema tradicionalnoj recepturi, a koje nabavljaju iz Meksika. Cato Bar & Taqueriu posjetili smo dan nakon otvorenja i prilično se iznenadili gužvom koju smo ondje zatekli; stol više na terasi tražio se tijekom cijelog našeg kasnog ručka. Kao i svakog dana, u ponudi su imali tri varijante tacosa; dva mesna (ili jedan mesni i jedan riblji) i jedan veganski tacos, kao i Totopos, tortilja čips s grahom i salsom te jedan desert.
Slasne Totopos (7 eura) iskoristili smo da utažimo glad dok čekamo tacose. Naručili smo sve s menija; Carnitas (svinjetina, salsa) po cijeni od 9 eura, Tacos de lengua (goveđi jezik, salsa roja, salsa verde), po cijeni od 8 eura te Vegan Mushroom Taco (gljive, veganska feta, avokado), po cijeni od 9 eura. Baš poput samih tortilja, i okusi su autentični, odvažni i drugačiji, a da se ne ide na povlađivanje okusima masa jasno je već pri odabiru namirnice kao što je goveđi jezik. Tacosi se serviraju u malim košaricama s kriškama limete, a pribor za jelo dobit ćete tek ako ga izričito zatražite. Posebno izdvajamo tacose sa svinjetinom koji su doista bili aromatični i zvali na još, dok su ostale dvije verzije bile solidne, ali je izostao wow element.
Vrlo ugodni ambijent i veselo osoblje
Desert, pita od limete s krekerima također je bio dobar, a rečeno nam je da se svakako vratimo na sladoled od kukuruza koji za danas nisu stigli pripremiti. No, ponavljamo, ekipi u kuhinji je tek drugi radni dan, a uvjerili smo se u to da im potencijala i volje ne nedostaje. Osim toga, i lokal i terasa uređeni su vrlo šarmantno, osoblje je ljubazno i veselo (iako ne i posve uigrano), i zapravo smo prilično sigurni da će Cato Bar & Taqueria vrlo brzo postati it afterwork mjesto u gradu. Više informacija možete pratiti putem službenog Instagram profila.