Testirali smo sve babke iz zagrebačkih craft pekarnica. Dolaze u različitim okusima, a ovo su naši dojmovi

Noel Bread & Deli, Korica, Salo i Proof 33

Gastro test

Testirali smo sve babke iz zagrebačkih craft pekarnica. Dolaze u različitim okusima, a ovo su naši dojmovi

Noel Bread & Deli, Korica, Salo i Proof 33

Početkom jeseni kušali smo sve novitete iz zagrebačkih craft pekarnica, od cruffina s kavom do veganske pizze, dok smo se ovaj put odlučili koncentrirati samo na jedan proizvod – babku. Riječ je o slatkom kolaču od dizanog tijesta u obliku pletenice koji potječe iz Poljske, gdje se u židovskim zajednicama pripremao uoči Pashe. Kod nas ga se može pronaći uglavnom kroz cijelu godinu, ali moramo priznati da mi za babkom najčešće posežemo tijekom zime, posebno u vrijeme adventa. Najpopularnija verzija je ona s čokoladom, pa nas je zato ugodno iznenadilo to što smo u pekarnicama (koje i dalje u svako doba dana vrve od posjetitelja) našli i razne druge okuse. Neke su također, u suvremenijem, kompaktnijem obliku, dok su druge standardne veličine pogodne za dijeljenje. Mi smo ih, u svakom slučaju, kušali sve i na jednom mjestu sabrali dojmove.

Babka cimet badem

Cijena: 15,25 €
Gdje: Noel Bread & Deli (Ulica popa Dukljanina 1)
Sastav/količina: brašno, mlijeko, jaja, sol, maslac, kiseli kvasac, cimet, usoljeni bademi, bademovo brašno/610 grama (postoji opcija kupovine 100 grama po 2,50 €)
Naš dojam: Ne znamo postoji li savršena babka, ali ova joj dolazi jako, jako blizu. Prije kušanja ove možda bismo uvijek, ako možemo birati, odabrali čokoladnu verziju, ali sad više nismo sigurni. Tijesto je odlično, a nadjev još bolji; čas osjetite bademe, čas cimet, a okusi su dodatno naglašeni velikodušnom količinom soli, koju također osjetimo u točno onolikoj mjeri koliko je treba osjetiti. Arome su prave blagdanske, zimske, pa slobodno možemo reći da bismo sve one suhe kolače koji se i dalje redovito rade u trenu zamijenili za jednu šnitu Noelove babke. Potvrđujemo da je jednako sočna ostala i dan nakon testiranja. Velika preporuka s naše strane.

Aleksandar Selak

Mini babka

Cijena: 3,90 €
Gdje: Korica (Martićeva 19 i druge lokacije)
Sastav/količina: brašno, maslac, lješnjaci, tamna čokolada, kakao, mlijeko, jaja, smeđi šećer, sol, kvasac/250 grama
Naš dojam: Babka iz Korice je također ukusna, ali je u odnosu na prethodnu bitno manje sočna. Također, ima i manje nadjeva. No, volite li klasičnu čokoladnu verziju babke, mislimo da je ova svejedno vrlo dobar izbor s kojim nećete pogriješiti.

Aleksandar Selak

Babka šumsko voće & Babka jagoda

Cijena: 3,40 € (šumsko voće), 3 € (jagoda)
Gdje: Proof 33 (Ilica 33)
Sastav/količina: brašno tipa 550, manitoba, šećer, sol, maslac, džem od jagoda i badem ili coulis od šumskog voća/80 grama
Naš dojam: Jedino smo u Proofu zatekli dvije vrste babki, jednu od šumskog voća, a jednu od jagoda. U babkama smo dosad navikli samo na teža punjenja, poput čokolade ili orašastih plodova, pa nam je ova voćna verzija bila jako zanimljiva. Manje su i motane su tako da podsjećaju na švedske kardamom rolice. Obje su babke okusom laganije od prethodno kušanih, a između ove dvije, blagu prednost dajemo onoj sa šumskim voćem kod koje je punjenje bilo bogatije. Tijesto u oba slučaja je fino i mekano, i sve skupa funkcionira dosta dobro.

Aleksandar Selak

Povitica

Cijena: 5,50 €
Gdje: Salo (Opatovina 13)
Sastav/količina: pšenično brašno, šećer, sol, jaja, lješnjak, krema vanilija, bijela karamelizirana čokolada/200 grama
Naš dojam: Ova slastica, strogo gledano, ne spada u kategoriju babke, no slastičarka Petra Jelenić uvjerila nas je da je tijesto vrlo, vrlo slično pa smo je odlučili uvrstiti u test, kao svojevrsni bonus. I zaista, nakon kušanja i sami zaključujemo da bi se povitica bez problema mogla nazvati i babkom, a od ostalih kušanih se u prvom redu izdvaja dodatkom kreme na vrhu. Okusi bijele čokolade i lješnjaka su blagi, umjereni, ali svejedno dovoljno izražajni vas impresioniraju, a tijesto, prema očekivanjima, tehnički savršeno. I ne dajte da vas zavara izgled, ova slastica ni u jednom zalogaja ne prelazi granicu pretjerano slatkog. Odlična je.

Aleksandar Selak