GASTRO

Tijekom proljeća uživamo u razigranim gastro kombinacijama. Evo nekoliko ideja za neodoljivi quiche

Quiche je idealno rješenje za brz i lagan obrok

FOTO: Shutterstock

Quiche je idealno rješenje za brz i lagan obrok

Svi se često suočavamo s nedostatkom kulinarskih ideja, osobito zimi kada nam je prehrana i više nego jednolična. Sva sreća, došlo nam je u proljeće te lagano počinjemo uživati u povrću, raznolikim namirnicama i razigranim gastro kombinacijama. S obzirom na to, odlučili smo se malo poigrati s okusima i istražiti kakve sve kombinacije možemo smiksati u proljetni quiche. Donosimo nekoliko jednostavnih recepata koje se veselimo isprobati.

Cherry mozzarella quiche

Shutterstock

Tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 120 g maslaca
  • soli po želji
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 3 jaja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 100 g posnog sira
  • 150 g cherry rajčica
  • mozzarella
  • češnjak u granulama
  • bosiljak
  • ružmarin
  • začini po želji

Priprema: Tijesto zamijesite i ostavite ga 30 minuta u hladnjaku. Za to vrijeme pripremite nadjev. Izmutite jaja, vrhnje, posni sir, češnjak u granulama, ružmarin i ostale začine po želji. Sa strane narežite mozzarellu na ploške, a cherry rajčice prerežite na pola. Tijesto razvaljajte, utisnite u prethodno nauljeni kalup, izbodite ga vilicom te na njega izlijte izmućenu smjesu, a gore posložite rajčicu, mozzarellu i listiće bosiljka za kraj. Quiche pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C, između 30 i 40 minuta. Poslužite ga toplog.

Quiche sa slaninom i mladim lukom

Shutterstock

Tijesto:

  • 280 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca
  • 120 g svježeg sira
  • pola vrećice praška za pecivo
  • žličica soli

Nadjev:

  • 150 g mladog luka
  • 200 g slanine
  • 2 jaja
  • 2 žličice papra
  • soli po želji
  • 1 kiselo vrhnje
  • tvrdi topljivi sir

Priprema: Zamijesite tijesto, razvaljajte ga u prethodno nauljeni i pobrašnjeni kalup te ga na nekoliko mjesta izbodite vilicom. Ostavite ga na hladnom da odstoji te pripremite nadjev. Slaninu izrežite na kockice te ju ispržite na tavi, a zatim ju posložite na tijesto kojeg ste namazali kiselim vrhnjem. Dio mladog luka posložite na slaninu, a jaja i začine izmutite mikserom te isipajte na tijesto. Na vrh naribajte tvrdi topljivi sir i posipajte ostacima mladoga luka. Quiche pecite 35 – 40 minuta, na 200 °C.

Ono što je izuzetno važno kod pripreme quichea je da obratite pažnju na ravnomjerno pečenje, kako vam tijesto ne bi zagorilo, a nadjev ostao sirov. Takvo ujednačeno pečenje svih jela omogućuje nova linija Beko Beyond pećnica s AeroPerfect tehnologijom. Ravnomjerno raspoređen topli zrak omogućuje jednaku razinu pečenja u svim dijelovima posude za pečenje, a zahvaljujući velikoj brzini ventilatorskog sustava koji je inspiriran dizajnom u zrakoplovnoj industriji, vrući zrak dopirat će do svakog kuta pećnice.

Osim savršeno ispečenog jela, Beko u periodu od 1. travnja do 31. svibnja uz postojećih pet godina garancije nudi i dodatne dvije godine garancije na sve ugradbene uređaje, osim na nape i mikrovalne. Dodatnu garanciju možete ostvariti registracijom na Beko službenoj stranici.

Pileći quiche s tikvicama i gljivama

Shutterstock

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • žličica soli
  • 125 g maslaca
  • 1 veće jaje
  • 80 ml hladne vode

Nadjev:

  • 150 g pilećih prsa
  • 100 g tikvica
  • 100 g šampinjona
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • začini po želji
  • tvrdi topljivi sir
  • 1 jaje
  • 1 crveni luk

Priprema: Tijesto zamijesite i ostavite ga 40 minuta u hladnjaku. Dok se tijesto hladi, luk nasjeckajte na kockice, ispržite ga na ulju te na to dodajte prethodno začinjena pileća prsa isječena na manje komadiće. Kada je piletina pečena do pola, zalijte ju vrhnjem za kuhanjem te ostavite da se lagano krčka. Na kraju u cijelu smjesu naribajte tvrdi topljivi sir. Tikvice i šampinjone očistite i lagano ih propirjajte na tavi. Kada ste sve pripremili, u nauljeni kalup stavite tijesto, probodite ga vilicom, na njega izlijte piletinu s vrhnjem, posložite tikvice i šampinjone te sve prelije izmućenim jajetom. Quiche pecite oko 50 minuta na 180°C. Poslužite toplo i uživajte.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Beko.