Vikend recept

Ove zdrave palačinke prema receptu slavne chefice morate probati. Jako su jednostavne za napraviti

Nigella Lawson nikad ne razočara

FOTO: shutterstock

Spadate li u one kojima doručak mora biti sladak, a istovremeno želite da on bude nutritivno dobar, imamo jedan super prijedlog. Slavna britanska autorica desetaka hit kuharica, Nigella Lawson ima jednostavni recept za zdrave zobene palačinke s malinama i medom. Naravno, možete ih pripremati i za desert, ali nama se čini da su dosta dobra opcija upravo za početak dana. Sam je recept vrlo jednostavan, ne traži nikakve teško nabavljive sastojke i gotov je u trenu. Cijelog vam ga donosimo u nastavku.

Zobene palačinke s malinama i medom

Sastojci

  • 50g meda
  • 150g smrznutih (ili svježih) malina (može i neko drugo šumsko voće)
  • 100g zobenih pahuljica
  • ¼ žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1½ žličice cimeta
  • 100ml zobenog mlijeka (ili bilo kojeg drugog po želji)
  • 1 jaje
  • 1 žličica paste ili ekstrakta vanilije
  • 1 žličica suncokretovog ulja

Priprema

1. Zagrijte med i maline u malom lončiću na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok se maline ne odmrznu (ako koristite smrznute). Sve skupa ne bi trebalo trajati dulje od tri minute. Maknite lončić s vatre.

2. Stavite zob i sol u blender ili multipraktik i miješajte dok ne dobijete konzistenciju malo grubljeg brašna. Umiješajte prašak za pecivo i cimet.

3. U drugoj posudi pjenjačom pomiješajte mlijeko, jaje i vaniliju, a zatim mokru smjesu umiješajte u suhu dok se sve ne sjedini. Ako se tijesto previše zgusne dodajte još mlijeka. Ne ostavljajte tijesto da predugo stoji jer će se previše zgusnuti.

4. Na tavu ulijte ½ žličice ulja i komadom papirnatog ručnika premažite cijelu površinu. Stavite tavu na srednje jaku vatru i kad je vruća dodajte tijesto, koristeći dubkom punu žlicu kao mjeru. Za svaku palačinku će vam trebati oko dvije minute po strani. Nemojte ih pritiskati dok se peku i ne okrećite ih više od jednom.

5. Poslužite odmah – zobene pahuljice upijaju tekućinu, pa će se palačinke sušiti dok stoje. Poslužite s toplim medom i malinama prelivenim po vrhu.