Ove zdrave palačinke prema receptu slavne chefice morate probati. Jako su jednostavne za napraviti
Nigella Lawson nikad ne razočara
Spadate li u one kojima doručak mora biti sladak, a istovremeno želite da on bude nutritivno dobar, imamo jedan super prijedlog. Slavna britanska autorica desetaka hit kuharica, Nigella Lawson ima jednostavni recept za zdrave zobene palačinke s malinama i medom. Naravno, možete ih pripremati i za desert, ali nama se čini da su dosta dobra opcija upravo za početak dana. Sam je recept vrlo jednostavan, ne traži nikakve teško nabavljive sastojke i gotov je u trenu. Cijelog vam ga donosimo u nastavku.
Zobene palačinke s malinama i medom
Sastojci
- 50g meda
- 150g smrznutih (ili svježih) malina (može i neko drugo šumsko voće)
- 100g zobenih pahuljica
- ¼ žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1½ žličice cimeta
- 100ml zobenog mlijeka (ili bilo kojeg drugog po želji)
- 1 jaje
- 1 žličica paste ili ekstrakta vanilije
- 1 žličica suncokretovog ulja
Priprema
1. Zagrijte med i maline u malom lončiću na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok se maline ne odmrznu (ako koristite smrznute). Sve skupa ne bi trebalo trajati dulje od tri minute. Maknite lončić s vatre.
2. Stavite zob i sol u blender ili multipraktik i miješajte dok ne dobijete konzistenciju malo grubljeg brašna. Umiješajte prašak za pecivo i cimet.
3. U drugoj posudi pjenjačom pomiješajte mlijeko, jaje i vaniliju, a zatim mokru smjesu umiješajte u suhu dok se sve ne sjedini. Ako se tijesto previše zgusne dodajte još mlijeka. Ne ostavljajte tijesto da predugo stoji jer će se previše zgusnuti.
4. Na tavu ulijte ½ žličice ulja i komadom papirnatog ručnika premažite cijelu površinu. Stavite tavu na srednje jaku vatru i kad je vruća dodajte tijesto, koristeći dubkom punu žlicu kao mjeru. Za svaku palačinku će vam trebati oko dvije minute po strani. Nemojte ih pritiskati dok se peku i ne okrećite ih više od jednom.
5. Poslužite odmah – zobene pahuljice upijaju tekućinu, pa će se palačinke sušiti dok stoje. Poslužite s toplim medom i malinama prelivenim po vrhu.