Američki general koji se borio u Iraku i Afganistanu: 'Ukrajina je već mogla okončati rat, za spori protuudar kriv je Zapad'

General tvrdi da Ukrajina ove godine neće napraviti iskorak, ali je izrazio optimizam za iduću godinu

FOTO: AFP

Max Boot, kolumnist Washington Posta, razgovarao je s umirovljenim američkim generalom Markom Arnoldom o stanju u Ukrajini. Arnold, između ostalog, tvrdi da nije iznenađen sporim razvojem ukrajinske protuofenzive i za trenutno stanje krivi Amerikance, a ne Ukrajince.

Arnold se borio u Iraku i Afganistanu, a o vlastitom trošku proveo je i dosta vremena blizu prve crte bojišnice savjetujući ukrajinsku vojsku. Boot piše da je prvi put sreo Arnolda u Kijevu u svibnju.

Dok je ukrajinska protuofenziva još bila daleko, umirovljeni general je rekao kako Ukrajinci ove godine neće moći napraviti iskorak, ali je izrazio optimizam za iduću godinu.

Nedostatak opreme u Ukrajini

Istog mišljenja je bio i mjesec kasnije, na samom početku protuofenzive. “I dalje sam vrlo skeptičan da će se ove godine dogoditi odlučujuća bitka koja će imati materijalni učinak na ukrajinsku pobjedu. To se može dogoditi sljedećeg ljeta kada većina manevarske opreme stigne iz NATO-a u Ukrajinu”, pisao je Bootu.

Rekao je kako Ukrajincima nedostaje oprema za probijanje kroz minska polja, ali i borbena vozila. “Ako zbrojite sva borbena vozila Bradley, tenkove Leopard 2 i Challenger 2 i drugu opremu, Ukrajinci bi mogli opremiti samo jednu brigadu”, kaže Arnold.

Dok neki u SAD-u kritiziraju kako Kijev upravlja protuofenzivom, Arnold to ne čini. “I američkoj vojsci bilo bi teško postići mnogo bolje rezultate bez zračne dominacije i dalekometnih topničkih sustava. Dakle, zadovoljan sam napretkom koji su Ukrajinci do danas pokazali”, kaže.

Očekuje uspjeh iduće godine

Odbacuje kritike Pentagona, među ostalim i onu da su Ukrajinci preusmjerili previše resursa u Bahmut. On tvrdi da u tamošnju ofenzivu nisu utrošene velike količine mehanizirane opreme te da su ukrajinske operacije na više područja u isto vrijeme ključne za obranu ukrajinskog tla na sjeveroistoku.

Dok neki u Pentagonu očito žele da Ukrajinci riskiraju teške gubitke jurišajući ravno u zube ruske obrane, Arnold vjeruje da su ukrajinski zapovjednici s pravom oprezni. Arnoldov argument da Kijev može ostvariti još veće uspjehe iduće godine, u suprotnosti je s pretpostavkom nekih američkih dužnosnika da moraju ostvariti značajne uspjehe ove godine, inače će sve propasti.

Je li to stvarno istina? Zapad pojačava proizvodnju streljiva – američka vojska očekuje da će se proizvodnja topničkih granata od 155 mm povećati s 24 tisuće mjesečno ove godine na najmanje 80 tisuća mjesečno sljedeće godine.

Upitna mu je kvaliteta obuke

Do tada bi Ukrajinci trebali imati i tenkove M-1 i borbene avione F-16. Također, ukrajinski vojnici koji su sudjelovali u ovoj protuofenzivi, i preživjeli, izaći će mnogo iskusniji i vještiji u ofenzivnim operacijama. Naravno, Rusi će imati priliku obnoviti svoju obranu tijekom zime, ali će Ukrajinci napretkom na jugu moći značajno ometati ruske linije opskrbe na Krimu i u južnoj Ukrajini.

Po pitanju ukrajinskog proboja iduće godine, Arnold je optimist. Međutim, smatra da im za to treba više obuke i više opreme nego ove godine. “Ako je Bidenova vlada zainteresirana za okončanje ovog rata, onda treba osigurati oružje dugog dometa, više oklopnih strojeva, Bradleya i Abramsa”, rekao je.

Međutim, dodaje da nije važno samo oružje, već i obuka. “Zapadnjačka obuka ukrajinske vojske tijekom proteklih 15 mjeseci raspodijeljena je ovako – 85 posto vojno osposobljavanje, 5 posto obuka zapovjednika manjih jedinica i 10 posto obuka zapovjednika bataljuna”, rekao je i dodao kako su rezultati neiskustva bili očiti na početku protuofenzive.

Lobira za obuku unutar Ukrajine

Arnold je lobirao kod ukrajinskog Glavnog stožera i Ministarstva obrane da regrutiraju umirovljene zapadne časnike za obuku brigada unutar Ukrajine, umjesto da ih tjeraju da odu u druge zemlje, jer će to omogućiti da se više jedinica obuči brže. On vjeruje da je također bitno obučiti osoblje za zapovjedne funkcije na višoj razini kako bi mogli učinkovitije manevrirati jedinicama u borbi.

Umirovljeni zapadni časnici bi vodili obuku, ali i podučavali Ukrajince da sami obavljaju obuku. Arnold također pokušava prikupiti sredstva privatnog sektora za proširenje obuke i opremanja zdravstvenih radnika kako bi ukrajinski vojnici veću vjerojatnost da prežive.

“Frustriran sam jer Zapad ima mogućnost učiniti mnogo više kako bi pomogao okončanju rata, ali mi to ne činimo. To treba promijeniti”, rekao je umirovljeni general za Washington Post.