Američki razarač u Crvenom moru srušio 14 dronova lansiranih s područja Jemena

Jemenski pobunjenici Hutiji, bliski Iranu, upozorili su da će gađati brodove u vodama Jemena

A picture taken on May 28, 2022, shows loading docks at the port of Yemen's Red Sea coastal city of Hodeida, around 230 kilometres west of the capital. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Američki razarač u Crvenom moru srušio je u subotu 14 dronova lansiranih s “područja Jemena koja su pod nadzorom Hutija”, objavilo je američko vojno zapovjedništvo za Bliski istok (Centcom), a sve više velikih brodara prekida promet tim morskim putem zbog nesigurnosti plovidbe.

Dronovi su “identificirani kao jurišni” te su “srušeni tako da nisu oštetili brodove u zoni niti ima ranjenih”, objavio je Centcom na društvenoj mreži X. Operacija izvedena s razarača USS Carney, dogodila se u subotu rano ujutro po mjesnom vremenu, objavio je Centcom.

Jemenski pobunjenici Hutiji, bliski Iranu, upozorili su da će gađati brodove u vodama Jemena koji su povezani s Izraelom što je odgovor Hutija na borbene operacije Izraela protiv islamističkog palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze. Zadnjih tjedana, ratni brodovi koji patroliraju u toj zoni srušili su više projektila i dronova, a srušio ih je i razarač USS Carney.

Sve više tvrtki prekida plovidbu

Velike tvrtke registrirane za prijevoz morskim putem objavile su u petak i subotu da prekidaju plovidbu Crvenim morem, koje je veliko komercijalno čvorište, pošto su Hutiji izveli napade u tom području.

Prekid plovidbe Crvenim morem objavili su Maersk, danski div za kontejnerski prijevoz, zatim francuski CMA CGM te talijansko-švicarski MSC i ta će mjera ostati na snazi sve dok ne bude objavljeno da je “prolaz Crvenim morem siguran”. Crveno more je “morska autocesta” koja povezuje Mediteran s Indijskim oceanom i njime svake godine prođe 20.000 brodova.