Bivši šef Janafa izgubio na sudu. Odvjetnik kojem je navodno prenio udjele u firmama tvrdi da pojma nema o tome

Presuda je zasad nepravomoćna

06.10.2022., Zagreb - U Saboru je pocela 25. sjednica Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.na kojoj se raspravlja o upravljanju trgovackim drustvom INA d.d. Od pozvanih na sjednicu je dosao samo Dragan Kovacevic, optuzen u aferi JANAF za primanje mita, namjestanje poslova i nezakonito pogodovanje.
.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Bivši šef JANAF-a i optuženik USKOK-a Dragan Kovačević izgubio je upravni spor protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koji je pokrenuo nakon što ga je to tijelo kaznilo s 3000 kuna jer u vrijeme obnašanja dužnosti predsjednika Uprave spomenute naftne tvrtke nije na drugu osobu prenio svoje udjele koje ima u vlasništvu trgovačkih društava Finkor i Rašeljke te Centru ekonomskog razvoja.

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, dužnosnik koji ima 0,5 posto i više dionica, za vrijeme obnašanja javne dužnosti mora prenijeti svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva na drugu osobu.

Upravni sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi navodi kako je ocijenio da je Kovačevićev tužbeni zahtjev neosnovan te je utvrdio da bivši šef JANAF-a vlasnik poslovnih udjela u društvima Finkor, Rašeljke i Centar ekonomskog razvoja.

Nevaljani podaci

Nakon što je Kovačević 2012. podnio imovinsku karticu, Povjerenstvo je od njega zatražilo da dostavi Ugovor o prijenosu prava na poslovnim udjelima sklopljen s Odvjetničkim društvom Šoštarić, što je on i učinio.

Nakon ponovnog imenovanja Kovačević je u imovinskoj kartici naveo da je upravljačka prava za društva Finkor i Rašeljke prenio na odvjetnički ured Šoštarić, a sud navodi da je iz dostavljenog ugovora vidljivo je da je Kovačević sve svoje poslovne udjele prenio na odvjetničko društvo.

No, taj ugovor, navodi se u presudi, ne sadrži datum sklapanja, niti u istom navode tvrtke, OIB ili bilo koji drugi podatak iz kojeg bi proizlazilo na koja se trgovačka društva odnosi.

‘Ugovor ne postoji’

Sud je od odvjetnika Roberta Šoštarića zatražio očitovanje, a on u njemu navodi kako ne postoji Ugovor o prijenosu upravljačkih prava za društva Rašeljke i Finkor na taj odvjetnički ured, te da ne može niti potvrditi niti isključiti da je paraf na navedenom ugovoru njegov.

Istaknuo je i da nije sastavljao tekst predmetnog ugovora, da isti ne upućuje na dan kada bi potencijalno bio sklopljen, te ne navodi o kojim se trgovačkim društvima radi, kao i da ga nitko nikada iz bilo kojeg trgovačkog društva u Hrvatskoj nije kontaktirao s izvješćem o poslovanju društva.

‘Prijenos nije izvršen’

U svom očitovanju Šoštarić navodi i da predmetni Ugovor nije sastavljen u obliku javnobilježničke isprave, te da ne sadrži bitne elemente da bi svrha takvog ugovora bila ispunjena.

Sud je na koncu zaključio da “Ugovor o prijenosu prava na poslovnim udjelima” ne predstavlja valjani ugovor o prijenosu upravljačkih prava na temelju udjela u vlasništvu društava Finkor, Rašeljke te Centra ekonomskog razvoja, te da prijenos upravljačkih prava nije niti izvršen.