Biznis od 10 milijuna eura. Kako se u tjedan dana na božićnim drvcima može zaraditi za novi automobil

Najviše zarađuju prekupci, koji većinom kupuju drvca iz Njemačke i Danske

09.12.2023., Zadar - Prodaja bozicnih jelki Photo: Sime Zelic/PIXSELL
FOTO: Sime Zelic/PIXSELL

U Hrvatskoj, božićna sezona je zlatna prilika za poslovni uspjeh, a na prodaji božićnih drvaca u Hrvatskoj se zaradi više od 10 milijuna eura, unatoč tome što traje samo tjedan dana, piše Jutarnji list.

Svake godine u tjednu prije Božića oko 350.000 božićnih drvaca, uključujući obične i srebrne smreke te nordijske jele, nađe svoj put do domova diljem zemlje. Trećina ovih drvaca dolazi iz Danske i Njemačke, dok ostatak potječe iz domaće proizvodnje. Cijene se kreću između 30 i 40 eura po komadu, pri čemu prekupci i trgovački centri često nude konkurentnije cijene u odnosu na domaće proizvođače.

Trošak od 10 eura po komadu

Proizvođači drvaca poput 42-godišnjeg Zvonimira Crnkovića iz Krašića, koji već 30 godina uzgaja gotovo 100.000 drvaca, svake godine ostvaruju značajne prihode. Crnković ističe da se cijene drvaca razlikuju ovisno o njihovom izgledu, krećući se od 15 pa sve do 200 eura po komadu. Ove godine, Crnković je odlučio zakupiti prodajno mjesto na Zagrebačkom velesajmu.

Iako nije lako izračunati točne troškove uzgoja svakog drvca, Crnković procjenjuje da bi trošak mogao iznositi oko 10 eura po komadu, uzimajući u obzir sve faktore kao što su košnja, obrezivanje, tretiranje tijekom godine te troškovi prijevoza, radnika i zakupa prodajnih lokacija. Treba uzeti u obzir i činjenicu da svakom drvcu treba od pet do osam godina da izraste.

U Zagrebu, gdje se prodaja božićnih drvaca odvija na 102 lokacije, cijene zakupa se formiraju putem javnih nadmetanja. “Lokacija poput moje može koštati od 1500 kuna, ali ima i onih prodavača koji su spremni dati nekoliko tisuća eura za atraktivnu prodajnu lokaciju kao što je Kvatrić”, kaže Crnković.

Ogromna zarada prekupaca

Hrvatska gospodarska komora potvrdila je da uvoznici njemačkih i danskih drvaca ostvaruju značajne profite, budući da prosječna cijena za uvezena drvca iznosi manje od tri eura po komadu.

Spretni prekupac može, na primjer, kupiti tisuću drvaca iz Danske za 3000 eura, prodati ih za 30.000 eura, te ostvariti značajan profit nakon plaćanja zakupa lokacije, radnika i drugih troškova. Ovaj poslovni model omogućuje prekupcima da za samo tjedan dana zarade dovoljno novca za novi automobil, što bi prosječnom Hrvatu s plaćom trebalo dvije godine.

Iako postoje i domaći proizvođači božićnih drvaca, njihov broj nije dovoljan da zadovolji domaću potražnju, a kamoli za izvoz. Prošle godine su hrvatski proizvođači izvezli samo 125 komada drvaca i ostvarili promet od samo 600 eura, što iznosi oko pet eura po komadu. Domaći proizvođači razmatraju opciju veleprodaje kako bi se natjecali s uvoznim konkurentima i osigurali održiv posao.