Bjelovarski kirurg posthumno oslobođen optužbi, sudilo mu se za smrti 10 pacijenata

Diklić nije dočekao pravomoćnost oslobađajuće presude, preminuo je početkom srpnja nakon što je zadobio teške ozljede glave

02.09.2010., Bjelovar - V.d. ravnatelja Opce bolnice dr. Davorin Diklic, nakon visednevnog vela sutnje danas je napokon komunicirao s novinarima Nastavak, skandal i opsada na bjelovarskoj kirurgiji i nakon jucerasnje drame oko urucivanja otkaza petorici bjelovarskih kirurga (dvojica su na obmanu v.d. ravnatelja Davorina Diklica potpisali da se odricu otkaza),rPhoto: Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Bjelovarski kirurg Davorin Diklić posthumno je oslobođen optužbi za nesavjesno liječenje i posljedičnu smrt desetero pacijenata, potvrdio je u srijedu glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Dikliću se za na teret stavljalo da je od 2003. do kraja 2009. godine kao doktor medicine primjenjivao nepodobna sredstva i načine liječenja te nesavjesno postupao, tako da je uslijed njegovih liječničkih pogrešaka kod dvije osobe teško narušeno zdravlje, a u deset je slučajeva prouzročena smrt.

Nije dočekao pravomoćnost presude

Na Općinskom sudu u Bjelovaru, Diklić je oslobođen optužbi 2017. godine, nakon čega je Županijski sud na prijedlog Državnog odvjetništva ukinuo presudu i suđenje vratio na početak.

Na ponovljenom suđenju Općinski sud u Bjelovaru ponovno je donio oslobađajuću presudu, na što su se tužitelji žalili, a tu je žalbu zagrebački Županijski sud sada odbacio pa je oslobađajuća presuda postala pravomoćna. Davorin Diklić nije dočekao pravomoćnost oslobađajuće presude, preminuo je u Općoj bolnici ”Dr. Anđelko Višić” početkom srpnja u 67. godini života nakon što je zadobio teške ozljede glave na Badnjak prošle godine.

Na teret se Dilkiću stavljala operacija iz prosinca 2003. godine kada je tijekom operacije debelog crijeva navodno poduzeo neadekvatan zahvat, a zatim je, sumnja se, propustio sanirati nastali problem. Iako je, smatralo je tužiteljstvo, bio svjestan da nepoduzimanjem radikalnog kirurškog zahvata za zatvaranje rane na debelom crijevu može doći do pogoršanja stanja pacijenta pristupio je još jednom zahvatu. Pacijent je u ožujku sljedeće godine preminuo.

Optuživali ga za više smrtnih ishoda

U još dva slučaja vjerovalo se da je Diklić pogriješio prilikom operacije debelog crijeva. Život tih dvaju pacijenata je spašen, ali im je zdravstveno stanje narušeno. Tužiteljstvo je tvrdilo i kako je Diklić napravio pogrešku tijekom operacije odstranjenja žučnog mjehura zbog čega je jedna pacijentica ubrzo preminula, a isto se dogodilo i pacijentici kojoj je Diklić u svibnju 2007. godine operirao debelo crijevo. Poslije operacije debelog crijeva preminuli su i pacijenti zbog čije smrti se Diklića teretilo u još četiri točke optužnice, dok je za pacijenticu iz desete točke optužnice koban bio operativni zahvat laparoskopske resekcije želuca.

Tužitelji su ga povezivali i sa smrtnim ishodom operacije pacijenta koji je u listopadu 2008. godine radio resekciju želuca, kao i laparoskopskim operativnim zahvatom odstranjenja žučne vrećice pri čemu pacijent nije preživio.