Boeingu zadnjih dana baš ne ide. Sada je napuklo staklo na japanskom avionu, morao se vratiti u zračnu luku

Pukotina se pojavila na krajnjem vanjskom od ukupno četiri sloja jednog od prozora kokpita

FOTO: AFP

Zrakoplov najvećeg japanskog avioprijevoznika, All Nippon Airways (ANA), prisilno se vratio u zračnu luku jer je tijekom leta došlo do puknuća na staklu kokpita. Pukotina se pojavila na krajnjem vanjskom od ukupno četiri sloja jednog od prozora kokpita. Let ANA NH1182 išao je iz grada Sapporo na Hokkaidu za Toyamu, na glavnom japanskom otoku Honshuu.

Premda problem nije bio ozbiljan, da nije riješen mogao je postati prilično ozbiljan, rekao je stručnjak za zrakoplovstvo John Strickland za BBC. Glasnogovornik avioprijevoznika rekao je da je pukotina uočena dok je avion letio iznad Hakodatea. “Puknuće nije bilo nešto što je utjecalo na kontrolu leta ili pritisak”, rekao je glasnogovornik. U avionu se tijekom leta nalazilo šest članova posade i 59 putnika, za koje su organizirani alternativni letovi.

Morat će mijenjati cijeli prozor

Strickland kaže da uzrok puknuća još nije poznat. “Ovakve stvari se ponekad dogode. Možda je nešto udarilo u prozor, na primjer ptica ili veliko zrno tuče. To ne bi bilo posve neuobičajeno. Možda povremeno dođe i do frakture zbog istrošenosti materijala, ali to je vrlo rijetko”, kaže stručnjak.

Dodao je da će zrakoplovna tvrtka morati zamijeniti cijeli prozor, a ne samo oštećeni sloj, kako bi bila sigurna da je zrakoplov potpuno siguran. “To je pomalo poput trostrukog stakla – sve mora biti netaknuto. Nemoguće je kvantificirati koliko često, ali ovakva puknuća mogu biti prilično opasna ako se ne poprave”, dodaje Strickland.

Amerikanci prizemljili 171 zrakoplov

Ovo je drugi incident s modelom zrakoplova Boeing 737 u posljednja dva tjedna. No, let ANA-e nije bio jedan od Boeingovih zrakoplova 737 MAX 9, već ranija verzija koja “nipošto nije bila stara”, objašnjava Strickland.

Američka zračna uprava (FAA) prizemljila je letove svih zrakoplova Boeing 737-9 nakon što je zrakoplovu Alaska Airlinesa tijekom leta otpala jedna ploča s kabine, zbog čega je na trupu nastala velika rupa. Zrakoplov sa 177 putnika i članova posade morao je hitno sletjeti u američkoj državi Oregon.

FAA je u petak na neodređeno vrijeme prizemljila zrakoplove Boeing 737 MAX 9, njih 171 s istom konfiguracijom, zbog daljnjih sigurnosnih provjera, i rekla da će pooštriti nadzor nad samim Boeingom.