Bolesno. Muškarac iz Zagreba silovao pokćerku i dobio kaznu manju od minimalne jer je odlikovan u Domovinskom ratu

Županijski sud u Zagrebu kaže kako postoje "naročito olakotne okolnosti"

Muškarac iz okolice Zagreba dobio je dvije i pol godine zatvora, nakon što je u sudskom procesu utvrđeno da je silovao vlastitu pokćerku. U nepravomoćnoj presudi, Županijski sud u Zagrebu odredio mu je kaznu manje od minimalne propisane zakonom, zato što je sudjelovao u Domovinskom ratu.

Kako piše Index, 54-godišnji muškarac počinio je teško kazneno djelo protiv spolne slobode, odnosno uporabio je silu kako bi, bez njenog pristanka, izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim snošajem.

Iako je za to propisana kazna od pet do 15 godina zatvora, zagrebački sud odlučio je kako postoje “naročito olakotne okolnosti”.

Dirao joj grudi i skidao joj odjeću

U ožujku 2022. godine, muškarac je ušao u sobu u kojoj se nalazila njegova pokćerka, u obiteljskoj kući u kojoj je stanovao s izvanbračnom suprugom i s njenom kćeri. Najprije ju je dirao po grudima, stoji u presudi, nakon čega joj je skinuo tajice i gaćice koje je imala na sebi. Ona mu je cijelo vrijeme govorila da se makne od nje, odgurivala ga rukom, pri čemu je i vrištala.

Žrtva je prijavila kazneno djelo gotovo mjesec dana nakon što je ono počinjeno, a to, smatra Županijski sud, upućuje na to da je bila u strahu i da nije imala snage niti je znala što treba napraviti, kako je i sama svjedočila. U vrijeme počinjenja kaznenog djela imala je 20 godina.

‘Nostitelj spomenice Domovinskog rata’

“Kao olakotno je cijenjeno da je optuženik sudionik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije time da je u Domovinskom ratu sudjelovao od 1991. do 1995., nositelj je Spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja. Sve navedene okolnosti dovedene u međusobnu vezu i u svojoj ukupnosti predstavljaju naročito olakotnu okolnost”, navodi Županijski sud.

“Imajući na umu da je optuženik u dobi od 54 godine i da nije imao drugih kažnjivih ponašanja, ovo kazneno djelo predstavlja životni eksces. Kaznu zatvora u trajanju dvije godine i šest mjeseci sud smatra primjerenom”, stoji u presudi koju potpisuje sudac Dražen Kevrić.