Bruxelles pokrenuo postupak protiv Mađarske, sporan im je novi Orbanov zakon: 'Krši načela demokracije'

Mađarska je odobrila zakon koji će ograničiti slobodu novinara i kritičara

Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives for a roundtable meeting of the European Council at the European headquarters in Brussels, on December 14, 2023. EU leaders agreed on December 14, 2023, to open talks with Ukraine on joining the bloc, after Hungarian Prime Minister Viktor Orban ducked out of his threat to veto the plan. The EU's 27 leaders were focused at a crunch summit in Brussels on granting Kyiv a four-year 50-billion-euro ($55-billion) funding package and an agreement to launch formal EU talks for Ukraine on joining the bloc. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
FOTO: AFP

Europska komisija je u srijedu pokrenula postupak protiv Mađarske slanjem opomene zbog zakona o obrani nacionalne suverenosti, tvrdeći da je protivan europskom pravu. Radi se o zakonu koji je odobren u prosincu i omogućit će novom mađarskom Uredu za zaštitu suvereniteta široke ovlasti bez sudskog nadzora.

Ured će imati ovlasti za istraživanje Mađara aktivnih u javnom životu, a vodit će ga osoba blisko povezana s vladajućom strankom Fidesz. Komisija je poslala opomenu Mađarskoj, ističući da zakon krši niz europskih standarda, uključujući demokratska načela i pravo na slobodu izražavanja.

Sporni zakon

Mađarska je u prosincu prošle godine donijela zakon o obrani nacionalne suverenosti koji predviđa uspostavu Ureda za obranu suvereniteta, čija je zadaća istraživanje aktivnosti koje se provode u interesu druge države ili stranog tijela, organizacije ili fizičke osobe, ako postoji vjerojatnost da će povrijediti ili ugroziti suverenitet Mađarske, zatim organizacija čije aktivnosti korištenjem stranih sredstava mogu utjecati na ishod izbora ili volju birača.

Taj zakon sadrži odredbe i izmjene i dopune postojećih mađarskih zakona koji zabranjuju kandidatima, političkim strankama i udrugama koje sudjeluju na izborima korištenje inozemnog financiranja za utjecaj ili pokušaj utjecaja na volju birača za dotične izbore, te kazneno kažnjavanje korištenja inozemnog financiranja u kontekstu izbora.

Zaoštravanje odnosa

Mađarski premijer Viktor Orbán godinama se sukobljava s Bruxellesom oko demokratskih normi. Posljednjih mjeseci odnos se dodatno zaoštrio zbog zabrinutosti da sve izoliranija mađarska vlada vodi vanjsku politiku koja je naklonjena Rusiji i potkopava jedinstvo Zapada.

Dok Budimpešta tvrdi da provodi reforme u skladu sa zahtjevima EU, kritičari kažu da Orbán namjerava dodatno učvrstiti svoju moć.

Mađarska sada ima dva mjeseca za odgovor Komisiji. Ako ne riješi prigovore koje Komisija navodi, dobit će obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku povrede prava EU-a. Ako ni na obrazloženo mišljenje nema adekvatnog odgovora, Komisija može podnijeti tužbu pred Sudom EU-a.

Imaju rok od dva mjeseca

Ova akcija dolazi u trenutku kada su odnosi između Bruxellesa i Budimpešte napeti, a dio mađarskih sredstava iz EU-a je i dalje zamrznut zbog zabrinutosti oko vladavine prava.

Kritike novog zakona stižu i iz unutarnjih i vanjskih izvora, s upozorenjima da bi mogao ozbiljno ograničiti slobodu medija, oporbe i kritičara.

Američka vlada također je kritizirala zakon. U prošlomjesečnom intervjuu za Guardian, američki veleposlanik u Budimpešti David Pressman rekao je da stvaranje novog ureda za zaštitu suvereniteta predstavlja “ozbiljan korak unatrag u mađarskoj demokraciji”.