Četveromjesečna beba bori se za život, očajna mama optužuje doktore

Srce joj radi tek dvadeset posto

FOTO: Screenshot RTL

Četveromjesečna beba čije srce slabo radi bori se za život. Njezina majka je dva mjeseca upozoravala, ali, kako tvrdi, “nitko je nije slušao”. Stoga pedijatricu i Opću bolnicu u Virovitici optužuje za nemar.

Anamary Živko dugo je pokušavala dobiti dijete, a onda je u svibnju rodila Nelu. Beba ima teško oboljenje srca, diše uz pomoć respiratora i nalazi se u KBC-u Zagreb.

Ubrzo je primijetila da beba gubi na težini, da joj otiču očni kapci i da ne mokri. Rekla je to pedijatrici koja ju, navodi, nije slušala. “Rekli su mi da ne izmišljam i da ne hodam okolo jer će dijete pokupiti neki virus te da se ne igram doktora. Rekli su da čekam dva tjedna, a da sam čekala dva tjedna, dijete bi umrlo doma na krevetu”, ispričala je očajna majka.

Potražila drugo mišljenje

Beba je hospitalizirana prije dva tjedna u bolnici u Virovitici. Majka tvrdi da nitko od liječnika nije obratio pažnju na slabije disanje kod bebe. Za četiri dana, Nela se vratila kući, piše Danas.hr.

Živko je potražila drugo mišljenje u privatnoj poliklinici u kojoj ju je liječnica hitno uputila u Klaićevu nakon što je vidjela smeđu mokraću. “Rekla nam je da dijete izgleda jako loše i da je za bolnicu”, kaže majka. Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić navodi da je bebi postavljena dijagnoza teške srčane bolesti s dilatacijom lijeve pretklijetke i klijetke.

“Smjestili su nas na odjel i tu kreće naša noćna mora. Nekoliko sam puta zvala sestru na zvono jer je beba jako teško disala. Mjerila joj je tlak, temperaturu i sve je bilo u redu. Nela je cijelu noć stenjala, a tek kad je došla nova smjena, došla je sestra i pitala me mama zašto beba tako teško diše. Ja sam rekla da sam to cijelu noć govorila”, tvrdi majka.

‘Ne znaju hoće li preživjeti’

Nakon toga, rečeno joj je da je dijete jako loše. “Kad su je doveli u sobu, sva je bila siva i jedva je disala. Prebacili su je na intenzivnu i rekli da mora biti prebačena na Rebro, ali da ne znaju hoće li preživjeti put od 15 minuta”, kazala je Živko. Iz KBC-a Zagreb kažu da je stanje djevojčice teško, ali stabilno. Njezina majka smatra da se moglo nešto učiniti da je netko reagirao na simptome. “Moglo se spriječiti… Znam da se moglo. Ja sam dala sve od sebe. Nema gdje nismo hodali”, navodi.

Odabrana pedijatrica iz Virovitice rekla je da je beba unazad nepunih mjesec dana pregledana u skladu s pravilima struke, a uz to bolnički promatrana i obrađivana. “Zbog trenutno važećih pozitivnih propisa u Republici Hrvatskoj vezanih uz GDPR i zaštitu osobnih podataka maloljetnika kao i Zakona o pravima pacijenata nisam u mogućnosti iznositi podatke vezano za slučaj. Neli, naravno, od sveg srca želim brzi oporavak i povratak kući”, navodi pedijatrica Ira Amšel Žigman.

Bez oticanja očnih kapaka

Iz Opće bolnice u Virovitici poručuju da je 5. rujna dojenče u dobi 3,5 mjeseca zaprimljeno na Odjel za pedijatriju nakon pregleda u Hitnoj pedijatrijskoj ambulanti zbog sumnje na upalu mokraćnih putova. “Kod prijema je bila dobrog općeg stanja i urednih vitalnih funkcija. Dijete je na prijemu bilo kardiopulmonalno kompenzirano. Na prijemu na Odjel za pedijatriju i u periodu hospitalizacije nije primijećen otok kapaka niti otok drugih lokalizacija”, dodaju.

“Dijete je u tijeku hospitalizacije redovito pregledavano, a s Odjela za pedijatriju otpušteno je dobrog općeg stanja, respiratorno suficijentno i bez otoka kapaka. Tijekom boravka i otpusta nije bilo kliničkih simptoma i znakova kardiološke bolesti. Klinička slika kod dojenčeta je nepredvidiva i u kratkom vremenskom periodu može doći do iznenadne promjene zdravstvenog stanja dojenčeta, što ne možemo predvidjeti”, kazali su u bolnici.