Sumještani u Istri šokirani nakon vijesti o teško ozlijeđenoj bebi: 'Problijedjela sam od muke, ne mogu vjerovati'

Četveromjesečna djevojčica u induciranoj je komi jer ima teške ozljede glave

FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Nakon što je objavljeno kako je četveromjesečna beba u Istri s teškim ozljedama glave stigla u rovinjsku Hitnu pomoć te je odmah prebačena u pulsku bolnicu i potom u KBC Rijeka, gdje je stavljena u induciranu komu jer ima teške ozljede glave, cijelo Rovinjsko Selo je u šoku, piše 24sata.

“Ne mogu vjerovati. Pa to se dogodilo u našem mjestu. Pročitala sam vijest i šokirala se. Problijedjela sam od muke. Ne znam što je moglo dovesti do takvog čina i što se dogodilo, ali i sama sam majka i vjerujte cijelo tijelo mi se ježi od šoka. Samo se nadam da će se beba izvući na kraju”, ispričala je mlada majka.

Policija razgovarala s roditeljima

Istarska policija izvijestila je da su u srijedu oko 15:30 sati dobili dojavu iz pulske bolnice kako su zaprimili dijete s ozljedama glave. Djevojčica je iz Pule prebačena u riječku bolnicu na Jedinicu intenzivnog liječenja, a neslužbeno se doznaje da je stavljena u induciranu komu. Kako je policija ranije kazala za Telegram, nisu pronađeni tragovi nasilja, a ništa od ranije ne ukazuje na nasilno ponašanje u obitelji.

“Policijski službenici utvrđuju okolnosti cijelog slučaja. Obavljeni su razgovor s roditeljima i još uvijek se utvrđuju sve okolnosti pa ne možemo iznositi više detalja”, kazali su iz PU istarske.

‘Dijete je bilo zdravo’

Roditelji, doznaje Index, tvrde da njihovo dijete nije palo i da im nije jasno kako je došlo do ozljeda, a kazali su i da je djevojčica bila dobro te da je odjednom počela teško disati. Prvo su je doveli u rovinjsku Hitnu pomoć. Liječnica koja ju je primila kazala je za 24sata da je dijete po dolasku bilo lošeg općeg stanja.

“Disanje je bilo neadekvatno, puls sam palpirala oko 90. Majka je rekla da je dijete do sada bilo zdravo te da je ujutro oko 10 sati jelo”, kazala je, dodajući da ni roditelji ni dijete nisu bili bolesni.

“Pristupila sam ventiliranju ambu balonom i kisikom. Odmah smo krenuli u transport (do pulske Opće bolnice, op.a.) i poveli majku sa sobom”, ispričala je.

Liječnica primijetila hematom

Liječnica je u vozilu hitne primijetila kod djeteta hematom na bazi nosa. U pulskoj bolnici, tvrdi, u 13:20 dočekao ih je anesteziološki tim koji je nastavio ventilirati dijete ambu balonom. “To je bio dan koji želim zaboraviti i ne želim da se ikada slično bilo kome dogodi”, rekla je liječnica.

Tatjana Čemerikić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije kazala je da je liječnica, koja je dvadesetak minuta disala za bebu, pod velikim šokom i ima slobodan dan. “To je liječnica s iskustvom i takve stvari nikada u našem poslu ne mogu biti jednostavne, niti se čovjek na njih može naviknuti. Kada je dijete stiglo u rovinjsku hitnu s roditeljima, liječnica je pitala roditelje je li dijete možda nekako palo, što su negirali. Što se zapravo dogodilo, treba se utvrditi, ali najvažnije je da dijete, koje je u vozilu hitne imalo jako nisku saturaciju, zahvaljujući prisebnosti i stručnosti liječnice živo stiglo na daljnje liječenje”, rekla je dr. Čemerikić.

Iz KBC-a Rijeka kažu kako se provode mjere intenzivnog liječenja i prateći dijagnostički postupci.