Cure prvi detalji o uhićenjima na Geodetskom fakultetu: namještali poslove za zaštitu od potresa, proviziju trpali u svoje džepove

Akcijom je obuhvaćeno 29 osoba i jedna pravna osoba

Nakon Telegramovih otkrića o suspektnom trošenju novca iz europskih fondova, jutros su, po nalogu europskog tužiteljstva, krenula uhićenja na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, uhićeni su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević. Akcijom je obuhvaćeno 29 osoba i jedna pravna osoba, a šteta se navodno penje do dva milijuna eura.

Radi se o namještanju više desetaka nabava, kao i o krivotvorenim putnim nalozima. Obuhvaćena je i nabava luksuzne jahte financirane sredstvima EU. Proteklih smo mjeseci otkrivali kako je uprava dekana Đape jahtu Mirakul 30 iznajmljivala za privatna krstarenja za 3400 eura tjedno, kao i da su stvarna hidrografska istraživanja vršili posve drugim brodom.

Za namještanje poslova dobivao proviziju

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, EPPO sumnjiči Pribičevića i ostale za namještanje poslova izvođenja projekata analiza zaštite od potresa i slično, koji su financirani novcem iz EU fondova. Između ostalog, radi se o projektu Multisenzorskog zračnog snimanja Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa.

Europski tužitelji smatraju da je Pribičević za namještanje tih poslova od privatnih tvrtki dobivao proviziju. Naime, detektirani su tokovi novca prema kojima ispada da su tvrtke, nakon što bi im fakultet isplatio dio troškova za navedene poslove, postotak isplaćenog novca slali na račune osoba povezanih s Pribičevićem. Dio novca tako je, sumnjaju europski tužitelji, plaćen za radove na vikendici Pribičevićeve prijateljice kod Paklenice.

Bivši dekan demantirao Telegramova otkrića

Istražitelji Ureda europskog tužitelja policiju su na Geodetski fakultet prvi put poslali 26. travnja, nakon što je Telegram počeo objavljivati istraživačke tekstove o sumnjivim poslovima uprave pod vodstvom dekana Almina Đape. Sada već bivši dekan furiozno je u više navrata demantirao Telegramova otkrića te podigao tužbu protiv glavne urednice.

Od dekanske dužnosti – okončane sumnjom na malverzacije – Đapo se oprostio pismom objavljenim na službenom webu Fakulteta, u kojem Telegramova otkrića naziva objedama, a Geodetski fakultet najpopularnijom i najpoznatijom sastavnicom Sveučilišta u Zagrebu. U svom se pismenom oproštaju poslužio i znamenitom pomorskom uzrečicom koja simbolizira otpor.