Spektakularan odvjetnik uhićenog dekana Geodezije: ‘Ovo što rade Europski tužitelji je za kaznenu prijavu’

'Nema se što braniti, on ništa nije napravio', dodao je

Nakon Telegramovih otkrića o suspektnom trošenju novca iz europskih fondova, jutros su, po nalogu europskog tužiteljstva, krenula uhićenja na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Uhićeni su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević.

Zoran Vujasin, odvjetnik bivšeg dekana Đape, jutros je novinarima rekao: “Ovo je ponavljanje gluposti, ponovljenih afera koje su bespotrebne. Već je pretraga bila prije tri mjeseca, ili neka znaju svoj posao ili ne znaju. Ovo je za kaznenu prijavu jer vidim da hapse zajedno s novinarima. To je odavanje službene tajne. Otkud vi znate da su oni uhićeni prije nego su oni znali?”

“Nema se što branit’, on ništa nije napravio”, dodao je.

Odvjetnik koji je vrijeđao Telegram

Riječ je, usput, o istom odvjetniku kojeg je bila angažirala i bivša dekanica Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, Jadranka Frece. Nakon što je Telegram objavio serijal članaka o njezinom suspektnom trošenju, Zoran Vujasin našoj redakciji slao je uvredljive dopise zbog kojih je na kraju reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo.

HND je uputio pritužbu rektoru Sveučilišta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću u kojoj je između ostalog stajalo: “Način na koji dekanica PBF-a putem odvjetnika komunicira prema našim kolegicama, Telegramovoj novinarki i glavnoj urednici, za HND je nedopustiv i sramotan za cijelu sveučilišnu zajednicu”.

“Umjesto da odgovori na postavljena pitanja Frece, koju plaćaju svi građani i građanke, unajmljuje odvjetnika koji prijeti našim kolegicama i vrijeđa ih”, dodao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Čuvena jahta Mirakul 30

Istražitelji Ureda europskog tužitelja policiju su na Geodetski fakultet prvi put poslali 26. travnja, nakon što je Telegram počeo objavljivati istraživačke tekstove o sumnjivim poslovima uprave pod vodstvom dekana Almina Đape. Sada već bivši dekan furiozno je u više navrata demantirao Telegramova otkrića te podigao tužbu protiv glavne urednice.

Prvo smo otkrili kako profesor Boško Pribičević s fakultetske Katedre za hidrografiju kao svoj privatni automobil vozi luksuzni terenac Land Rover Discovery Sport, nabavljen europskim novcem u sklopu istraživačkog projekta. Nekoliko dana kasnije objavili smo i kako je Fakultet kupio danas već čuvenu jahtu, Mirakul 30, tvrdeći da im je nužna za istraživanja podmorja, a zapravo su je iznajmljivali za luksuzna krstarenja.

Bivši dekan furiozno je u više navrata demantirao Telegramova otkrića te podigao tužbu protiv glavne urednice. Od dekanske dužnosti Đapo se oprostio pismom objavljenim na službenom webu Fakulteta, u kojem Telegramova otkrića naziva objedama.