DHMZ izdao upozorenja. U više regija vrijeme će biti opasno, dijelove obale mogla bi pogoditi orkanska bura

DHMZ je za cijelu obalu izdao niz upozorenja zbog jakih udara bure

FOTO: Matko Begovic/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod upozorio je da bi u petak i za vikend u dijelovima Hrvatske vrijeme moglo biti izuzetno opasno. Zbog jake i vrlo jake bure, mjestimice čak i olujne, crveno upozorenje objavljeno je za područje Kvarnera i Kvarnerića te sjevernu Dalmaciju, srednju i južnu Dalmaciju. U tim bi regijama najjači udari vjetra mogli bi biti između 65 i 130 kilometara na sat.

Na Jadranu se očekuje umjerena do jaka bura s olujnim udarima, osobito podno Velebita i orkanskim. Riječka i splitska regija te zapadna obala Istre dobile su narančasto upozorenje za opasno vrijeme, također zbog jakih udara bure.

DHMZ

Općenito će u petak na Jadranu biti pretežno sunčano, dok će u unutrašnjosti biti oblačnije. U gorskoj Hrvatskoj mjestimice može pasti malo kiše, a ponajprije u višem gorju susnježica i snijeg.

Vjetar će kroz dan puhati uglavnom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, lokalno i jak, u gorju na udare i olujni. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između četiri i osam stupnjeva, a duž obale i na otocima između 10 i 15 stupnjeva.

I u subotu opasnost zbog bure

U subotu će duž obale prevladavati sunčano vrijeme, dok će u unutrašnjosti biti više oblaka, a u središnjim predjelima lokalno je moguća slaba kiša. U Gorskom kotaru i Lici mogući su susnježica i snijeg. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, u gorju i jak s mogućim olujnim udarima.

Zbog jake bure, ponegdje i orkanske, i za subotu su za obalu izdana upozorenja meteoalarma. Crvena upozorenja objavljena su za Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te sjevernu i srednju Dalmaciju, dok će u subotu za splitsku i dubrovačku regiju te zapadnu obalu Istre i južnu Dalmaciji vrijediti narančasto upozorenje. U žutom su za subotu gospićka, kninska i riječka regija.

Najniža jutarnja temperatura zraka u subotu će se kretati od -3 do dva, a na Jadranu između četiri i devet Celzijevih stupnjeva, dok će najviša dnevna biti između tri do sedam na kopnu i devet i 13 stupnjeva na moru.