Dobronić napao medije jer propituju sudske odluke o Severini, okomio se i na nju: 'Nije ona neka mala i nemoćna ženica'

Odgovorio je na Severinino otvoreno pismo, rekavši da mu nije drago da se piše o takvim obiteljskim sporovima

06.11.2023., Zagreb - Svecanost obiljezavanja 247.
obljetnice i Dana Pravnog fakulteta Sveucilista u Zagrebu. predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Severina Vučković jučer je poslala otvoreno pismo Vrhovnom sudu, koji je javno objavio odluku kojom se zbog proceduralne greške poništava presuda splitskog Županijskog suda u postupku zajedničkog skrbništva između nje i Milana Popovića nad njihovim sinom. Zbog ukidanja te odluke dječak do donošenja nove treba živjeti s ocem.

Pjevačica je u otvorenom pismu napomenula da je Vrhovni sud javno objavio odluku prije nego što je uručena njoj. Zatim je, govoreći o “proceduralnoj pogrešci” rekla da ona sastoji u tome da je, “po vašem mišljenju, sudsko vijeće u postupku za skrbništvo trebalo saslušati vještake, koji su nalaz pisali gotovo godinu dana (a trebao je biti gotov za mjesec dana)”.

Navela je i da se na inzistiranje vještaka Vladimira Goršića, s njim sastala u Maksimirskom parku te da joj je rekao da je procjena da dijete treba ići njoj, ali da Gzim Redžepi, javnosti poznat kao prijatelj pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, ne bi bio sretan zbog toga. U međuvremenu je, kaže, krenuo sudski postupak protiv Redžepija, a vještak Grošić je na suđenju, tvrdi, govorio nešto drugo u odnosu na to što je rekao njoj.

‘Nije mi previše drago da se piše o takvim obiteljskim sporovima’

Severina je na kraju Vrhovni sud upitala radi li se o proceduralnoj greški, udruženom kriminalu ili korupciji. O svemu se potom za portal Index oglasio šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić. Kaže da nije oduševljen time što se o tome puno piše jer je u pitanju obiteljski spor o povjeravanju djeteta.

“Ja ne tvrdim ništa, ali govoriti o tom predmetu je osjetljivo. Severina je nacionalna heroina, no ja nisam sklon takvom načinu iznošenja u javnost i nije mi previše drago da se piše o takvim obiteljskim sporovima. O tome se u pravilu ne treba pisati”, rekao je Dobronić.

Na pitanje kako tumači konkretnu odluku Vrhovnog suda o ukidanju presude kojom je Severina dobila skrbništvo nad sinom i kako se takvo rješenje suda, kojem je na čelu, odražava na dječaka koji bi se, po odluci, trebao vratiti ocu. Dobronić je rekao da je “to stvar o kojoj nitko ne bi trebao govoriti”.

‘Ovako se piše jer je to Severina’

“Što se tiče vještačenja, to je kristalno jasno, vještak mora dati iskaz usmeno na ročištu. Molim vas kao medij da se jednom promijeni praksa, puno se govorilo i o Goranu Ivaniševiću, a o obiteljskim stvarima ne bi ništa trebalo pisati”, smatra Dobronić.

Što bi onda, prema njemu, Severina koja smatra da je učinjena nepravda, trebala učiniti?

“Može se obratiti predsjedniku suda, može se obratiti meni. Ovaj način na koji se sada o tome govori… Manje-više svaka majka i otac su na te stvari osjetljivi. Ovako se piše jer je to Severina. Nisam tome sklon uopće kad su u pitanju obiteljski sporovi, naročito djeca. Ne znam kako je uopće došlo do toga. Nije mi simpatično da ona kao majka na taj način govori u javnosti, nije mi to simpatično. Treba znatno reducirati pisanje o pitanjima te vrste. Nije osnovano načelno sumnjati u sudske odluke, naročito Vrhovnog suda”, kazao je Dobronić.

‘Vještak bi morao biti prisutan na ročištu’

Dobronić je za Index potvrdio da se u dijelu rješenja Vrhovnog suda nalazi greška, a radi se o sljedećem: “Propisano je, dakle, da vještak redovito nalaz i mišljenje mora dati usmeno na raspravi, a hoće li ih prije rasprave podnijeti i usmeno, ovisi o tome hoće li tako odlučiti sud.”

“To je pogrešno napisano. U drugom dijelu treba pisati ‘pismeno’, a ne ‘usmeno'”, rekao je šef Vrhovnog suda.

Na opasku da i nije tako neobično da vještaci iskaz iznose samo pismeno kaže: “To je točno, ali većinom u trgovačkom pravu kada se iznosi puno podataka, jer bi to bitno produljilo raspravu. Vještak bi morao biti prisutan na ročištu, to su bitni temelji postupka. To je stvar koja zadire u samu strukturu parničnog postupka, nije puka proceduralna pogreška, nego osigurava ravnopravnost stranaka, da i jedna i druga stranka može ispitati vještaka.”

Ovakva odluka donesena je zbog pogreške splitskog suda

Dodao je da je ovakvu odluku Vrhovni sud donio zbog pogreške splitskog suda, a da su ovakvi obiteljski slučajevi vrlo osjetljivi i da “to onda stranke u ovakvom postupku teško doživljavaju”. Podsjetimo, Vrhovni sud je prihvatio zahtjev za revizijom koji je podnio Popović. Naime, on je ukazao da Županijski sud u Splitu nije usmeno ispitao vještake iako je on to izričito tražio.

“Ovo nije odluka o meritumu, to će se tek utvrđivati”, naglasio je Dobronić. Potom je ponovio da se o ovom i sličnim slučajevima uopće ne treba javno govoriti.

“Mi ćemo morati napraviti nekakve promjene, morat ćemo vidjeti s HND-om. Slušamo o Goranu Ivaniševiću, Severini, a o tome u pravilu ne smijemo govoriti ništa. O tome se piše ne znam koliko, to nije dobro”, rekao je. Smatra da “ni od Severine nije dobro” da toliko istupa u javnost o slučaju koji se tiče skrbništva nad njenim djetetom.

‘Nitko nije specijalno protiv nje’

“Ja bih čak rekao da ona to zlorabi. Bilo je optužbi da je ona prijetila, ovom-onom, ne znam kome. To nalaže na oprez. Budite sigurni da nitko nije specijalno protiv nje. Nitko tu nije a priori protiv, ali o tom-potom. Treba biti oprezniji, ljudi su spremni tvrditi koješta. Zna često drugačije ispasti, istina zna biti neugodna pa neki to ne žele prihvatiti, agresivni su. Ne bi u tom dijelu ništa pisao, na mjestu bilo kojeg medija. Na kraju se utvrdi na sudu, pogreške su moguće, u nekim slučajevima su sistemske”, rekao je.

Dodao je da je sistemskih pogreški znalo biti u sudskim postupcima kad je riječ o vještacima iz centara za socijalnu skrb ili psiholozima, o čemu, napominje, govori i izvješće GREVIO-a. “To se ne događa samo kod Severine, to se sistemski onda događa i drugdje, ne samo Severini”, naglasio je.

‘Ona se ne može shvaćati malom i nemoćnom ženicom’

Komentirao je i optužbe da je možda riječ o udruženom kriminalu i korupciji, budući da je vještak zbog čijeg je iskaza poništena presuda prvo bio za to da se dječak dodijeli Severini pa se želio izuzeti, da bi naposljetku bio za to da skrbništvo nad dječakom dobije Milan Popović.

“Sve je moguće, samo se ona ne može tu shvaćati malom i nemoćnom ženicom. Ona je vjerojatno najmoćnija u Hrvatskoj, i zato što je jako popularna i zašto što je imućna. Ja bih tu bio jako oprezan”, rekao je šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić za Index.