Severina poslala otvoreno pismo Vrhovnom sudu: 'S obzirom na to da ste objavili vašu odluku prije nego mi je uručena, javno vam i odgovaram'

Pjevačica je na društvenim mrežama reagirala nakon objave odluke Vrhovnog suda

21.10.2014., Zagreb - Konferencija za medije povodom humanitarne akcije Uljepsajmo njihov svijet u organizaciji Rotary kluba Zagreb Gradec i izdavacke kuce Adria Media. Severina Vuckovic. rPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Vrhovni sud javno je objavio odluku prema kojoj se poništava presuda splitskog suda u postupku zajedničkog skrbništva Severine Vučković i Milana Popovića nad njihovim sinom. Pjevačica je na društvenim mrežama odgovorila Vrhovnom sudu.

“Dakle, s obzirom na to da ste javno objavili vašu odluku i to prije nego je meni odluka uručena, javno vam i odgovaram. Ja sam S.V. (a ne S.K., kako ste napisali u odluci). Mama kojoj ste uzeli dijete, kako biste ispravili ‘neujednačenu sudsku praksu’ i ‘greške u proceduri’ u postupku koji je završio prije dvije i pol godine. Proceduralna pogreška se sastoji u tome da je, po vašem mišljenju, sudsko vijeće u postupku za skrbništvo trebalo saslušati vještake, koji su nalaz pisali gotovo godinu dana (a trebao je biti gotov za mjesec dana).

Vještaci vidjeli dijete prije 3,5 godina

Znači, oboje vještaka, koji su, uzgred, zadnji put vidjeli moje dijete prije tri i pol godine, nisu usmeno obrazložili svoj nalaz, kažete. Na sud su pozvani. Vještakinja se opravdala nalazom da je bolesna, a vještak da je kognitivno nesposoban. Svoj nedolazak na sud opravdao je, citiram: ‘Zbog nedostatka kognitivnih i intelektualnih sposobnosti, vezanih upravo za konkretan predmet!’ Tim riječima doslovno. Pitam se je li možda bio i kognitivno nesposoban kad je radio nalaz ili kad ga je poslao? Ali to je druga tema”, napisala je Severina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Severina (@severina)

 

Opisala je potom detaljno tijek postupka s vještacima i objavila je screenshot SMS-ova.

Hrvatsku javnost zatekla je vijest o odluci Vrhovnog suda da se poništava presuda Županijskog suda u Splitu iz 2021. po kojoj je Severinin sin trebao biti dva tjedna s ocem pa dva tjedna s majkom.

Dječak sada treba živjeti s ocem

Presuda je ukinuta jer je njome splitski sud povrijedio Zakon o parničnom postupku. Zbog ukidanja te odluke dječak sada treba živjeti s ocem jer je na snazi prvostupanjska odluka zagrebačkog Općinskog suda.

Vrhovni sud je prihvatio zahtjev za revizijom koji je podnio Popović. Naime, on je ukazao da Županijski sud u Splitu nije usmeno ispitao vještake iako je on to izričito tražio.

Prema odluci Vrhovnog suda, upravo zbog toga je došlo do bitne povrede odredaba parničnog postupka. Propust je, smatra vijeće Vrhovnog suda, napravljen upravo u tome što vještaci nisu pozvani na raspravu na Županijskom sudu u Splitu, unatoč zahtjevu jedne od stranaka.