Severinina odvjetnica nakon velikog obrata: 'Bilo bi super kada bi se u svakom predmetu odlučivalo ovako brzo'

'Nije se slomila kroz sve te godine, što bi nekog drugog vjerojatno i slomilo', kaže odvjetnica

15.02.2017., Zagreb - Opcinski sud, Severina Kojic i Milan Popovic bore se za skrbnistvo nad sinom Aleksandrom. "nPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Severinina odvjetnica Jasminka Biloš večeras je u Dnevniku televizije N1 komentirala odluku Županijskog suda u Splitu, kojom se Severini vratilo dijeljeno skrbništvo s Milanom Popovićem nad 12-godišnjim sinom. Odvjetnica i njezina klijentica jako su zadovoljne jer je odluka donesena brzo.

Podsjetimo, prije dvadesetak dana je objavljena vijest kako je Vrhovni sud rješenjem bio dodijelio skrbništvo ocu. “Svako čekanje bi bilo produljivanje agonije. Ta brzina je zadovoljavajuća i odlična. Bilo bi super kad bi se u svakom predmetu donosile u tako kratkom vremenu”, rekla je Biloš.

No, napomenula je kako ova odluka nije ono što je tražila Severina, a niti ono što je tražio Popović. “Ona je ustvari preispitivanje odluke koja je donesena 2019. pa je time više apsurdno razmatrati neke odluke i pravna mišljenja i zaključke koji su davno doneseni”, kazala je i dodala da se u međuvremenu puno toga promijenilo pa opet ponovila kako je Severina zadovoljna što je ovaj dio gotov.

‘Strašno je da jedan postupak traje 10 godina’

Sada, kaže može ići dalje, na traženje punog skrbništva. “Ova odluka preispitivala je odluku iz 2019. Nakon 2022. su se drugi postupci vodili i koji su sad u tijeku, ali su momentalno zaleđeni i sad se ponovno mogu nastaviti i voditi kako bi se inače da nije bilo ove stanke i neočekivanog zapleta, koje nikome nije donijelo ništa dobro. Samo je zakompliciralo stvari”, pojasnila je Biloš.

Potom je dodala: “Za jedan obiteljski postupak koji traje desetak godina, to je katastrofična situacija. Strašno je da to traje tako dugo jer u djetetovom životu može biti više situacija i obrata. To je čak i za hrvatske prilike presedan.”

Upitana je li bilo namjere za odugovlačenjem kazala je da to ne može tvrditi. “Sa strane Severine nije bilo namjere. Za nju je to bilo stresno i prestrašno, nikome to nije dobro”, kazala je.

‘Postupci izvanredne mjere traju godinama’

Podrška javnosti je Severini, dodaje, puno značila. “Dala joj je snagu i hrabrost sve izdržati. Takva kakva je, nije se slomila kroz sve te godine, što bi nekog drugog vjerojatno i slomilo. Odluka Županijskog suda bila je nužda da bude hitna, a koliko je pomogla javnost, ne mogu procjenjivati. No, bila je nužna”, rekla je.

Na pitanje kako dovesti do toga da svaka odluka bude brza i na dobrobit djeteta, rekla je da se u sklopu pravosuđa moraju poduzeti određene akcije kako bi se dovelo do toga da ono što je zakonom određeno kao hitan postupak, zaista i bude hitno.

“Vi sad imate postupke privremene mjere koje traju godinama. Ako nemate brzu sudsku odluku, nemate efikasno i učinkovito pravno sredstvo da zaštitite svoje prava i obaveze. Na tome se treba raditi”, istaknula je Biloš.

Komentirala izjavu Radovana Dobronića

Kazala je i da je svaki slučaj pojedinačan i da ih se ne može gledati generalno. No, dodala je da se institucije pokrenu kada javnost problematizira neku situaciju. “Kad imate takvu reakciju javnosti na to što se događa, znate da nešto nije u redu. Ljudi su obeshrabreni i nemaju povjerenja da će se njihovi problemi riješiti”, rekla je za N1.

Na kraju je komentirala i izjavu predsjednika Vrhovnog suda, Radovana Dobronića, koji je nakon što je pjevačica javno prozvala Vrhovni sud, rekao da se ona “ne može shvaćati malom i nemoćnom ženicom“. Dobronić je naglasio da je Severina “vjerojatno najmoćnija u Hrvatskoj i zato što je jako popularna i zato što je imućna”.

“Njegov glasnogovornik je ispravio značaj onoga što je rekao, ali na neki način je to bila isprika jer je zapravo izjavio da nije tako mislio. Nije bila dobra ni izjava predsjednika Vijeća koji si je dao za pravo javno iskomentirati svoju odluku koju je donio i u tom komentaru sve koji misle drugačije nazvao, ne tim riječima, kvazipravnicima. Rekao je da sustav za takve situacije nema rješenja, što nije istina”, zaključila je Biloš.