Eksplodirale cijene voća i povrća na tržnicama, Hrvatska među rekorderima EU-a

Dok su po tržnicama europskih gradova cijene rasle u skladu s inflacijom, u Hrvatskoj su doslovno galopirale

13.01.2024., Zagreb - Svakodnevnica na glavnoj Zagrebackoj trznici Dolac. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska je u ovom trenutku među rekorderima po cijeni voća i povrća, osobito onog s tržnica. Dok su po tržnicama europskih gradova cijene rasle u skladu s inflacijom, u Hrvatskoj su doslovno galopirale. Primjerice, jabuke su, i trgovci priznaju, u godinu dana poskupjele više nego duplo.

“Jabuke na tržnicama imaju cijenu koja je zaista visoka. Ta ista jabuka u svim trgovačkim lancima, hrvatska jabuka, certificirana jabuka, košta dva do tri puta manje”, tvrdi Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice. Kruške se mogu naći za jedan do čak tri eura, a krumpir za oko 1,30 eura. Za kilogram kelja traži se i tri eura, isto kao i za naranče, donosi Dnevnik Nove TV.

U godinu dana veliki skok cijena

Da su kruške, naranče, kelj i krumpir na tržnicama sada još i skuplji nego prije mjesec dana, pokazuje Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi. Kruške su u prosincu 2022. koštale manje od dva eura, a godinu kasnije gotovo tri. Razlika je to od 53 posto.

Naranče su se na kraju 2022. kupovale po 1,68 eura, a godinu dana kasnije trebali smo za njih izdvojiti 2,58 eura, što je porast od 54 posto. Kelj je s 1,61 euro 2022. godine skočio na 2,11 eura 2023. godine, što je porast od 32 posto. Krumpir je u tom periodu poskupio 40 posto, s 0,93 na 1,30 eura.

Hrvatska među rekorderima

Kruške i naranče uvozimo, pa to nije ništa čudno, objašnjavaju voćari. “Nažalost, prošle godine je u Italiji, kao najvećem europskom proizvođaču kruške, proizvodnja bila četiri puta manja, što se, normalno, odrazilo na tržište. Što se tiče naranče, to je isto uvozna roba, tako da ju determinira svjetsko tržište”, tvrdi Markota.

Po skoku cijena voća i povrća, osobito na tržnicama, Hrvatska je među rekorderima EU-a. Voće je, prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj poskupjelo 14,5 posto, a u ostatku EU-a 9 posto. Povrće je poskupjelo još i više, čak 18 posto, dok je prosjek Europske unije 10 posto. Mnogi će reći – ne gledajte cijene na tržnicama, no ondje je, bar tako tvrde trgovci, sve domaće. Domaće ili ne, svatko važe što si može priuštiti.