Francuski vojnici se u golemom centru pripremaju za totalni rat. 'Svijet je otkrio svoju pravu prirodu: nestabilan je i opasan'

Vojnici na obuci uče iz grešaka koje gledaju na ratištu u Ukrajini

Francuske trupe pripremaju se za sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji im može parirati vatrenom moći. Velika je to promjena za vojsku koja je protekla desetljeća provela boreći se protiv pobunjeničkih kampanja u mjestima poput Malija i Afganistana.

Sukob u Ukrajini, u svojoj trećoj godini, vratio je rat punog opsega na kontinent, rekao je pukovnik Axel Denis, koji vodi Centar za borbenu obuku (CENTAC) u Mailly-le-Campu u istočnoj Francuskoj, piše Politico.

“Svijet je otkrio svoju pravu prirodu: nestabilan je, opasan i nisu svi prijatelji. Pripremamo se za kulturu pripravnosti”, rekao je tijekom posjeta kampu. “CENTAC je jedino mjesto u Francuskoj gdje možete vidjeti kako rat izgleda”, dodao je.

Neprijatelj nije imenovan, ali…

Uvjeti za obuku slični su bojnom polju najviše koliko mogu biti. Reproduciraju se zvuk, toplina i svjetlo topničke paljbe, dok su posvuda razbacane lažne mine, a radio-komunikacija se može prekinuti bilo kada, bez prethodne najave.

Kamp s površinom većom od Pariza jedino je mjesto gdje različite jedinice francuske vojske – pješaštvo, oklopništvo, topništvo i inženjerija – koje su inače razbacane po cijeloj zemlji, mogu zajedno vježbati. To je i jedino mjesto gdje je dvadesetak tenkova Leclerc u akciji tijekom cijele godine.

U CENTAC-u nisu imenovani potencijalni neprijatelji, ali obuka je usmjerena na pripremu trupa za borbu protiv neprijatelja poput Rusije. Nakon desetljeća vojnih operacija u Africi, Francuska se sve više usredotočuje na istočni bok Europe, a njezine oružane snage moraju biti uvjerljive, rekao je u siječnju zapovjednik kopnene vojske general Pierre Schill.

Što su naučili iz rata u Ukrajini?

Do 2027. francuska vojska ima za cilj da može rasporediti jednu diviziju od oko 25.000 vojnika u 30 dana. “Nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, ali smo dio koalicije, a to dolazi s obvezama”, rekao je Schill. “Vjerodostojnost je ključna u kolektivnoj obrani, posebice u NATO-u”, dodao je.

U scenariju osmišljenom za francuske vojnike na obuci cilj je da uspore svoje neprijatelje, a njih igraju iskusne trupe stalno stacionirane u CENTAC-u. Nije to lak zadatak.

Glavna lekcija iz Ukrajine, kažu časnici u CENTAC-u, jest izbjegavanje frontalnih napada koji rezultiraju velikim brojem žrtava i ne uspijevaju potisnuti neprijatelja. Umjesto toga, pješaštvo, oklopništvo, inženjerstvo i topništvo, u kombinaciji s novom tehnologijom poput bespilotnih letjelica, moraju surađivati ​​besprijekorno.

Kombinirana borba – jedini način

“Rat u Ukrajini pojačao je važnost kombinirane borbe. To je jedini način borbe”, rekao je potpukovnik Vincent, šef Ureda za koordinaciju i upravljanje kampom, čije se puno ime ne može se otkriti iz sigurnosnih razloga. Vojske koje nisu u stanju kombinirati tenkove, topništvo i pješaštvo u ogromnoj su opasnosti – a to su pokazale obje strane u Ukrajini, objašnjava.

Nemogućnost koordinacije jedan je od razloga zašto ni Ukrajina ni Rusija nisu uspjele probiti dobro pripremljenu obranu koja sada dominira na više od 1000 kilometara bojišnice. “Ruske oružane snage su neadekvatno obučene i nemaju resurse za kombinirano naoružanje”, kažu iz Udruge američke vojske.

To je natjeralo Moskvu da se osloni na takozvane napade “ljudskim valovima”, ali ni Ukrajina nije ovladala ovim pristupom, prema Guillaumeu Ancelu, bivšem francuskom vojnom časniku, što je i dovelo do trenutne pat pozicije.

‘Teška obuka, lak rat’

Završna vježba u CENTAC-u traje 96 sati. Vojnici spavaju u prosjeku četiri sata, obično u neudobnim vojnim vozilima. Moraju se kretati svakih pet minuta ili će se suočiti s (lažnim) eksplozijama. “Ako je njihova reakcija neprimjerena, slijedi kazna”, kaže pukovnik Axel Denis.

Polaznici se obučavaju i za elektroničko ratovanje, suočavaju se s izazovima logistike i kemijskim prijetnjama te moraju moći donositi ključne odluke dok su neispavani. Sve je to dio obuke. Također, uče baratati kartama umjesto računalima i mobitelima, kako bi bili spremni za situacije u kojima im neprijatelj ometa mrežu.

“Pametni telefoni i društvene mreže prava su prijetnja za vojnike”, ističe potpukovnik Vincent. Neprijateljske snage imaju alate za otkrivanje signala, nakon čega pucaju na te lokacije. Na završetku obuke, vojnici dobivaju ocjene od jedan do pet. “Nikada nismo dali peticu”, kaže Vincent pa citira moto francuske Legije stranaca: “Teška obuka, lak rat”.