Google objavio što su Hrvati najviše pretraživali. Na vrhu nogometne utakmice, Oppenheimer i Aleksandra Prijović

Bilo je tu i Hamasa, ChatGPT-ja, ali i ćevapa

ANKARA, TURKIYE - DECEMBER 07: A laptop screen displays the Google search page in Ankara, Turkiye on December 07, 2023. Dilara Irem Sancar / Anadolu (Photo by Dilara Irem Sancar / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Na temelju pretraživanja tijekom 2023. godine koja je na izmaku, Google je objavio popis najtraženijih pojmova u Hrvatskoj. U top 10 našlo se čak pet pojmova povezanih s nogometom, a najviše se pretraživala utakmica 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka Dinamo – AEK.

Mjesec srpanj bio je u znaku filmova Oppenheimer i Barbie koji su zaludili svijet, a hrvatska publika ipak je češće pretraživala Oppenheimera, koji se našao na drugom mjestu. Među najtraženijim pojmovima našla se i Aleksandra Prijović, a često se uz pomoć Googlea kune preračunavalo u eure.

Brak na prvu, Tina Turner, ChatGPT…

Serija koja se najčešće pretraživala bila je Južni vetar: Na granici, dok je Brak na prvu zauzeo prvo mjesto u kategoriji reality showova. Goruća tema ove godine gledajući pojmove povezane s tehnologijom, igrama i mobilnim uređajima bila je umjetna inteligencija o kojoj su mišljenja i dalje podijeljena. Najtraženiji pojam u ovoj kategoriji bio je ChatGPT.

Najčešće pretraživana preminula osoba bila je pjevačica Tina Turner, a na drugom mjestu našao se nedavno preminuli glumac Mathew Perry. Hrvate je zanimalo i što su Hamas i kibuc.

Donosimo pregled najčešće pretraživanih pojmova na tražilici Google u Hrvatskoj tijekom 2023. godine:

Preminule osobe

TV serije

Filmovi

‘Što je?’

Sportska događanja

Tehnologija

Reality show

Recepti