Inicijativa Spasi me o Mataniću: 'Javne isprike po društvenim mrežama potpuna su devaluacija stvarnih žrtava'

Matanić je jučer na Facebooku, prije nego što se povukao iz javnosti, priznao da je seksualno uznemiravao žene

11.03.2023., Rijeka - Womens Weekend konferencija u hali Exportdrva. Panel: O cemu zene lazu?, Panelistice: urednica Storyja Ena Domic Caldarevic, direktorica poliklinike Ana Volk, kolumnistica Jelena Veljaca i dermatologinja Vesna Utjesinovic Gudelj. Moderatorica Marija Mazar.
 Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Inicijativa Spasi me, koju je pokrenula Jelena Veljača, na društvenim se mrežama oglasila o priznanju redatelja Dalibora Matanića koji je potvrdio da su optužbe kako je godinama seksualno uznemiravao kolegice sa seta.

Iz inicijative kažu da je seksualno uznemiravanje od osobe na poziciji jedan od moći jedan od perfidnijih oblika nasilja. ”I to zbog groominga koji mu prethodi. Izjava u kojoj počinitelj odgovornost za vlastito ponašanje prebacuje na alkohol i narkotike nije ‘odgovor i rješenje’ za seksualno uznemiravanje, već krizno komuniciranje kojem #spasime teško može aplaudirati jer kao inicijativa uvijek mislimo na žrtve, i to ne samo ovog konkretnog slučaja, već i na sve druge koje sada ovo čitaju”, pišu iz inicijative.

Uspješna karijera ne znači da iza nje stoji moralna vertikala

Javne isprike, kakvu je dao i Matanić, uz muzičku pozadinu su, prema procjeni inicijative, “potpuna devaluacija stvarnih žrtava koje će podrška predatorima samo odvratiti od prijave, odluke koja je sama po sebi teška zbog potencijalne sekundarne viktimizacije u toku procesa”.

Iz inicijative Spasi me dodaju kako osuđuju svaku vrstu zlostavljanja, pa podsjećaju da su i “ugledni članovi društva, pa tako i umjetnici, jednako potencijalni nasilnici kao i obični ljudi”. Uspješna karijera, kažu, ne znači da iza nje stoji moralna vertikala.

“Osuđujemo i svaki oblik podrške nasilnicima i relativizaciju njihove odgovornosti putem prozivanja žrtava, svjedoka ili bilo kojih trećih osoba. Za nasilje je uvijek odgovoran isključivo nasilnik. Sada je najvažnije svim žrtvama dati podršku i ohrabriti ih da se jave, te ih zaštititi razumijevanjem i apsolutnim povjerenjem na koje od nas mogu računati, kao i uvijek do sada”, zaključuju u svojoj objavi na Facebooku.

Seksualno uznemiravanje od strane osobe na poziciji moći oblik je nasilja, i to jedan od perfidnijih zbog groominga koji…

Posted by Spasime on Saturday, April 6, 2024

Podsjetimo, Matanić je jučer na Facebooku priznao da je uznemiravao žene, a nekoliko sati kasnije sklonio se s društvenih mreža i više nije moguće vidjeti ne samo tu objavu, nego ni njegov Facebook profil.