Interni dokumenti otkrili: TikTok davao poseban status slavnima i štitio ih, među njima i slavni glumac optužen za silovanje

Iz TikToka sve demantiraju, navodeći da su njihove smjernice jednake za sve

British comic-turned-Hollywood star Russell Brand is seen through a car window at the Ranthambore National Park in Ranthambore around 200kms from Jaipur on October 22, 2010. Bodyguards of Russell Brand clashed with news photographers in the Indian tiger reserve, ahead of his wedding to US singer Katy Perry. Brand was on a jeep safari in Ranthambore National Park in the northern Indian state of Rajasthan when his minders took exception to the proximity of a handful of press photographers following behind in another jeep.  AFP PHOTO/ MANAN VATSYAYANA (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
FOTO: AFP

Društvena platforma TikTok dala je poseban status određenim računima visokog profila, a moderatore u Europi potiče da budu blaži prema sadržaju koji objavljuju pojedinci, poput glumca Russella Branda, koji je nedavno suočen s više optužbi za silovanje – objavio je Guardian koji ima uvid u interne poruke.

Dokumenti do kojih je došao Guardian sugeriraju da je osoblje TikToka stvorilo hijerarhiju korisnika, s određenim pojedincima ili grupama kojima su dodijeljene interne oznake, a koje im dopuštaju veću slobodu na mreži. Takve oznake su, primjerice, “super račun” ili “top kreator”.

Neimenovani izvor iz TikToka rekao je Guardianu: “Nitko ne razumije što je to ‘super račun’, ali rečeno nam je da budemo posebno oprezni.” Međutim, TikTok inzistira da to nije politika tvrtke.

Rubni slučajevi?

Prema internoj komunikaciji u koju je Guardian imao uvid, moderatorima je rečeno da račune koji nose oznake poput “super račun” tretiraju blaže od onih drugih korisnika. U jednoj poruci koju je savjetnik poslao grupi od više od 70 moderatora TikToka pod naslovom koji je uključivao riječi “top kreatori”, savjet je bio da budu “blaži” u onome što je opisano kao “rubni slučajevi”.

Član osoblja TikToka za Guardian je rekao: “Razumijem da to znači da ako video smatrate rubnim slučajem, savjet je da ne primjenjujemo pravila ako se radi o top kreatoru.” TikTok, pak, tvrdi da ne prepoznaje termin “rubni slučaj”.

Guardian piše da se pojam “rubni slučajevi” odnosi na videozapise za koje se smatraj da su na granici kršenja TikTokovih smjernica. Iz primjera koje je Guardian vidio, nisu svi računi javnih osoba dobili status “super računa”.

Što kažu iz TikToka?

Račun Russella Branda nosi oznaku “super račun super račun”, što je rijetko korištena oznaka. Na istoj korisničkoj razini je i pjevač Sam Smith.

Glasnogovornik TikToka za Guardian je poručio da su ovakvi navodi “pogrešni ili se temelje na nesporazumima” te da se smjernice “jednako primjenjuju na sav sadržaj” na TikToku.