Izlaze inkriminirajući mailovi uhićene ekipe s Geodezije, jako su neugodni i za ministricu Obuljen: 'To je za stolariju i drugo. Lp'

Bivšem dekanu i profesoru s Geodezije večeras je određen pritvor, a Jutarnji je objavio korespondenciju osumnjičenih

FOTO: Pixsell, TV Sabor

Bivšem dekanu zagrebačkog Geodetskog fakulteta Alminu Đapi te profesoru istog fakulteta, Bošku Pribičeviću, određen je večeras jednomjesečni istražni zatvor i to zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

Đapo i Pribičević uhićeni su s još 27 osoba obuhvaćenih akcijom Europskog ureda javnog tužitelja. Osumnjičeni su za subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu u velikoj aferi koju je razotkrio Telegram. Zbog sumnjive suradnje s Geodezijom uhićeno je i četvero odvjetnika, koje se tereti za pomaganje u izvlačenju novca iz EU fondova preko lažnih faktura koje je plaćao fakultet.

‘Imam s prijateljima tvrtku Geo Focus…’

U međuvremenu, cure novi detalji o suspektnom trošenju novca iz europskih fondova na Geodetskom fakultetu. Osim namještanja poslova za pojedine tvrtke, istražitelji vjeruju da su dvojica profesora imali prikriveno vlasništvo u nekima od njih kojima bi zatim sami dodjeljivali poslove.

“Imam s prijateljima tvrtku Geo Focus, specijaliziranu za sve vrste geodetskih poslova. Više o tvrtki možete vidjeti na webu pod Geo Focus d.o.o. Tvrtka ima 11 zaposlenih i dobro smo opremljeni najsuvremenijom opremom. Imamo kombi s 18 senzora za snimanje autocesta. Snimali smo odbojne ograde za HAC s Prometnim fakultetom i tu bi trebali još nešto naplatiti od HAC-a i zato mi treba pomoć.”

Ovo je mail koji je Boško Pribičević 24. rujna 2021. uputio Ivici Mlinareviću, članu Uprave Autoceste Zagreb – Macelj, piše tako novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković. Iz maila bi se moglo zaključiti da je tvrtka koja se navodi u mailu, specijalizirana za geodetske poslove, zapravo Pribičevićeva.

Tražili podizvođače za dubinsko snimanje zgrada

Kako je Telegram jučer objavio, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osobnom je odlukom i bez javnog natječaja isplatila 19,1 milijuna kuna s PDV-om Geodetskom fakultetu za dubinsko snimanje zgrada nakon velikih potresa koji su 2020. pogodili Hrvatsku.

Međutim, ugledni profesori Geodezije tvrde kako je taj posao radikalno preplaćen, a iz izvora bliskih istrazi nam je potvrđeno kako istražitelji sumnjaju da je na tom poslu ukradeno 579.000 eura. Odluku da izbjegne javnu nabavu, ministrica pravda hitnošću zbog elementarne nepogode. No, Telegram je otkrio kako Fakultet taj posao nije mogao odraditi samostalno jer nisu imali niti dovoljno stručnjaka niti opreme.

Stoga je Đapo tražio podizvođače i na natječajima angažirao privatne tvrtke koje su se uključile u posao, no sve su isplate Ministarstva išle preko njega.

‘To je za stolariju i drugo’

Fakultet je, dakle, za provođenje tog projekta raspisao nekoliko natječaja, a među tvrtkama koje su posao dobile je Popularna arhitektura. Nakon što je Popularna arhitektura zaprimila tranšu novca za posao, dio tog novca, 56.000 kuna, proslijedila je tvrtki Cognition odakle se financirala gradnja kuće u Selinama Pribičevićeve prijateljice, piše Jutarnji.

“To je za stolariju i dr. lp pozdrav”, napisao je u mailu koji je sa službene domene Geodetskog fakulteta Pribičević poslao kumu Krešimiru Gudelju.

U mailu je, piše list, bio i prekrižen račun Popularne arhitekture s opisom plaćanja izrada 3D modela iz dostavljenih CAD nacrta za objekte prema specifikaciji u 3D Maxu. Jutarnji prenosi i mail u kojem je bivši dekan Đapo supruzi odgovarao na pitanje o nekakvim troškovima za kuću u Pisarovini. “Projekt je inače 16k, a i više. Ovo je dobro, sve ide preko projekta, a ništa iz džepa direktno”, stoji u mailu.

Umjesto u Slunj i Knin išlo se na Maldive?

Inače, istražitelji sumnjaju i da su dekan i profesor prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena i to u najmanje 317 navrata. Da izvlače novac s fakulteta posvjedočila je viša stručna savjetnica u Dekanatu, rekavši da ih je obojicu više puta zatekla na fakultetu dok su navodno bili na najavljenim putovanjima, piše novinarka Jutarnjeg Hajdi Karakaš Jakubin.

Dok na nekim putovanjima uopće nije bio, u vrijeme “službenog putovanja Slunj – Knin – Split”, za koji je naplatio 1130 eura dnevnica i naknadu za korištenje svog auta u službene svrhe, Pribičević je navodno bio u Dubaiju i na Maldivima. Otkrilo se i da je umjesto tri dana rujna 2020. u Zadru i Splitu, peglao karticu u Zagrebu u Batak grillu i Lesnini, dodaje Jutarnji.

Sumnja se da su manipulirali u 28 postupaka nabave

Europsko tužiteljstvo je preciziralo kako postoji sumnja da su dekan i profesor na Geodetskom fakultetu, od svibnja 2019. do studenoga 2023., organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije. Ti projekti odnosili su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu.

Dekan i profesor su, prema sumnjama tužiteljstva, postupke javnih nabava organizirali tako da su zlouporabili sredstva projekata i koristili ih za vlastitu korist, pribavivši time sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist.

Tako postoji sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrala određena trgovačka društva, obrti i odvjetnički uredi. U zamjenu za odabir tih društava, odgovorene osobe tvrtki, obrta i odvjetničkih ureda su dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, bilo osobno ili plaćanjem radova izvedenih na njihovim privatnim posjedima.

U nekim slučajevima nisu pružali nikakve usluge

EPPO nadodaje da u nekim slučajevima ta društva nisu pružala nikakve usluge, u nekim slučajevima usluge su preplaćene a u nekim su slučajevima javne nabave organizirane na način da ih dobiju točno određena trgovačka društva, obrti ili odvjetnički uredi.

Inače, istražitelji Ureda europskog tužitelja policiju su na Geodetski fakultet prvi put poslali 26. travnja, nakon što je Telegram počeo objavljivati istraživačke tekstove o sumnjivim poslovima uprave pod vodstvom dekana Almina Đape.