Izvukli smo enormna primanja šefova državnih agencija. Najplaćeniji mjesečno ima 6159 eura neto

Nekoliko mjeseci prije nego je smijenjen zbog afere, šef HERA-e je dodatno povećao plaće sebi i člankovima Upravnog vijeća

Danijel Žamboki kratko je vodio Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA) nakon što je Krunoslav Jureković morao otići zbog afere Vjetroelektrane. Žamboki je, pak, odletio nakon skandala s Ininom milijardom kuna. HERA je, naime, dala dozvolu za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina.

Žamboki je nakon razrješenja imao pravo godinu dana primati istu plaću, a do kraja prošle godine imao je 3543 eura neto. Otad, sudeći prema podacima iz njegove imovinske kartice, taj ekonomist radi i dalje u istoj agenciji, ali na mjestu ‘specijalist za tarifne sustave i tržišta toplinske energije’ i mjesečno prima 2760 eura, također neto. Tako i razriješeni Žamboki na nižoj poziciji ima veća primanja od ministra resora kojeg imenuje Upravno vijeće. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan prijavio je plaću od 2356 eura.

Nakon Žambokijeve smjene, vršitelj dužnosti na čelnom mjestu HERA-e je Željko Vrban, koji je u imovinskoj kartici lani prijavio primanja od 3663 eura. Članica Upravnog vijeća Alenka Kinderman Lončarević prijavila je pak 3640 eura, a član Nikola Vištica 4047 eura. Upravno vijeće bi trebalo imati pet članova, a već više od godinu dana radi u krnjem sastavu.

Zbrinjavanje članova Upravnog vijeća

Praksu zbrinjavanja predsjednika i članova Upravnog vijeća HERA-e nakon što im istekne mandat istaknula je Državna revizija u svom nalazu. Naveli su kako vodstvo te agencije imenuje Hrvatski sabor na sedam godina s mogućnošću još jednog reizbora, a HERA s imenovanim članovima Upravnog odbora sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme od sedam godina.

U tim ugovorima poslodavac se obvezuje da i nakon isteka ugovora na određeno vrijeme s predsjednikom i zamjenikom Upravnog vijeća sklapa ugovor o radu na neodređeno za obavljanje radnog mjesta „direktora sektora, odnosno službe ili drugog radnog mjesta istog ili višeg ranga i plaće“. I članovi Upravnog vijeća nakon isteka mandata na svojim novim radnim mjestima imaju istu plaću.

Revizija je utvrdila kako zbrinjavanje članova Upravnog vijeća nije regulirano nikakvim aktom te agencije te da nisu unutarnjim aktima utvrdili kriterije ni mjerila za vrednovanje rezultata rada u svrhu transparentnosti dodjele koeficijenata zaposlenicima za isto radno mjesto.

Izuzeti iz COP-a

Samo nekoliko mjeseci prije razrješenja, smijenjeni Žamboki je na sjednici Upravnog vijeća kojom je predsjedavao odlučio sebi i ostalim članovima Upravnog vijeća povećati plaće i koeficijente, pisao je novinar Igor Lasić u Novostima.

Isto je Upravno vijeće samo sebi podiglo naknadu za topli obrok na tada maksimalni iznos od 5000 kuna godišnje ili 663 eura. S takvom praksom mogu nastaviti te će moći samostalno određivati koeficijente za radna mjesta.

Naime, HERA je jedan od izuzetaka koji nije zahvaćen jedinstvenim zakonom o plaćama. Načelo „jednake plaće za jednak rad” u slučaju ove agencije neće biti ostvareno. Zbog tehničkih razloga, objašnjavao je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, iz Zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća u državnoj službi i javnim službama izuzimaju se agencije koje imaju i vlastite prihode.

Zrakoplovci rekorderi

Pa tako kroz sustav Centralnog obračuna plaća neće prolaziti, uz HERA-u, niti Agencija za elektroničke medije, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) te Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ).

Zamjenik direktorice Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Zlatko Širac, u imovinskoj je kartici naveo mjesečnu plaću od 5547 eura, dok nova direktorica agencije Ana Kapetanović, koju je Vlada imenovala krajem godine, još nije predala svoju.

Bivši direktor agencije Marin Puh, koji je, kako je pisao Telegram, dugo odbijao ispuniti imovinsku karticu, prijavio je kako mu je posljednja isplaćena puna plaća za listopad 2023. iznosila 6159 eura. Agencija se ne financira direktno iz državnog proračuna, nego iz naknada koje po sili zakona naplaćuju od zrakoplovnog sektora.

Razlika od par tisuća eura

Niti Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nije korisnik državnog proračuna, odnosno u potpunosti se financira naplaćivanjem usluga i godišnjih pristojbi iz svog djelokruga rada. Ipak, ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić ima bitno niža primanja od vrha Agencije za civilno zrakoplovstvo. Razlika je u čak dvije tisuće eura. Ravnatelj Tomić prijavio je, naime, mjesečna primanja od 3340 eura.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) također je izuzeta iz COP-a, a prema podacima iz imovinske kartice primanja ravnatelja HAKOM-a, inženjera elektrotehnike Mirana Gosta, mjesečno iznose 3187 eura.

Usporedi li se plaća šefa HAKOM-a s primanjima prvih ljudi ostalih pet regulatornih agencija primjećuje se da je među većima ona predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga. Ante Žigman, šef Hanfe, prijavio je plaću od 5371 euro.