Jutros minusi na obali i na otocima, crveni alarm ispod Velebita zbog olujne bure. Čeka nas pretežno sunčan i manje hladan vikend

Nakon ledenog vala temperature će idućih dana blago rasti

09.01.2024., Podravska Slatina  - Suton nad snijeznom podravskom ravnicom. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Zbog anticiklone nad Velikom Britanijom i zapadnom Europom te mlazne struje koja ju obilazi sa sjevera u Hrvatsku je stigla suha i hladna zračna masa koja se zaustavila na Dinaridima. Vedra noć u četvrtak je pomogla jakom hlađenju prizemnog sloja zraka pa su na 5 centimetara iznad tla izmjerene temperature od – 8 do -11 stupnjeva Celzijevih. Na Hvaru je tako noćas bilo -1, a u Rijeci -6, javlja N1.

No u petak će temperature ipak nešto porasti. Na Jadranu će prevladavati sunčano, u unutrašnjosti umjerena, povremeno i povećana naoblaka, a lokalno može pasti i vrlo malo snijega. Ujutro na kopnu mjestimice magla, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku zemlje i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura od -2 do 3, duž obale i na otocima između 7 i 12 stupnjeva Celzijusa.

Upozorenja za vozače

Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, izvijestio je u petak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK). Meteoalarm je oglasio crveno upozorenje za Velebitski kanal zbog olujnih udara bure.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi te na gradskim prometnicama. Vozače iz HAK-a upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama (te ostala vozila bez zimske opreme) na cestama u Lici. Zbog izvanrednog događaja dionica državne ceste (DC2) most Ilok-Bačka Palanka zatvorena je za vozila teža od 3,5 t.

Zbog pojačanih kontrola na ulasku u Sloveniju povremeno su moguća kraća čekanja, osobito na Bregani i Maclju, a zbog izvanrednog događaja granični prijelaz Ilok zatvoren je za vozila teža od 3,5t.

Kakav će biti vikend?

U subotu ujutro na kopnu su mogući mraz i inje te mjestimice magla, a najniže temperature kretat će se oko -5 Celzijevih stupnjeva, piše N1. Zbog niske temperature na cestama je moguća poledica. Na Jadranu će se jutarnja temperatura kretati oko nule, a na otocima oko 3 stupnjeva.

Dan će općenito biti pretežno vedar uz malu do umjerenu naoblaku, a krajem dana i u noći na nedjelju na zapadu unutrašnjosti očekuje se postupno povećanje naoblake. Na Jadranu će zapuhati tramuntana i sjeverozapadnjak, a u unutrašnjosti slab zapadni vjetar. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti kretat će se oko 4, na Jadranu oko 8, a na otocima do najviše 12 stupnjeva Celzijevih.

Nedjelja će biti promjenljivo oblačna s duljim sunčanim razdobljima. Na Jadranu je poslijepodne i navečer moguća slaba kiša. Dnevne temperature bit će u blagom porastu pa će se u unutrašnjosti kretati oko 5, a na Jadranu oko 10 stupnjeva.