Kaić o širenju korone: 'Covid je sad dio nas, kao i gripa. Zato se treba ponašati kao i u slučaju gripe'

'Nije to nešto što zahtijeva drastične mjere', izjavio je

20.09.2017., Zagreb - Okrugli stol Cijepljenje, cinjenicama protiv mitova u Hrvatskom novinarskom drustvu. Bernard Kaic, voditelj za epidemiologiju zaraznih bolesti.     rPhoto: Igor Soban/PIXSELL
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Čini se da je sezona prehlada, gripe i covida u Hrvatskoj u punom jeku, a voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić kaže da je, primjerice, prošli tjedan potvrđeno 5000 slučajeva zaraze koronavirusom. Pritom ističe da je riječ samo o prijavljenim slučajevima, a s obzirom da obveze prijavljivanja nema, baš kao ni bilo kakvih posebnih mjera poput onih u vrijeme pandemije, to sugerira da je broj i veći.

Dodaje kako je procijepljenost ublažila simptome i usporila širenje zaraze i težih tegoba, ali da su stariji i bolesni još uvijek ranjivi, bez obzira na to što kolaju varijante virusa slabije od onih prije dvije godine. “Covid se širi non stop, nije to ništa novo. I svake zime se respiratorne bolesti šire na isti način. Zato, ponovit ću, cijepljenje je najbolje rješenje”, rekao je Kaić za N1.

Neće se uvoditi mjere

Premda više ne postoje propisane mjere kojih bi se ljudi trebali držati, Kaić ističe kako i dalje postoje preporuke, uvedene za “njihovo dobro”. Kaić osim cijepljenja preporučuje nošenje maski, izbjegavanje većih okupljanja, češće pranje ruku. “I, bitno, tko je bolestan, trebao bi ostati kod kuće dok ne ozdravi”, dodaje epidemiolog.

Kaić ipak kaže da se unatoč ubrzanom širenju zaraze neće uvoditi mjere koje smo nekad imali. “Nije to nešto što zahtijeva drastične mjere. Covid je sad dio nas, kao i gripa. Zato se treba ponašati kao i u slučaju gripe. Naravno, bilo bi mi draže da zaraze nema, ali činjenica jest da je se nećemo moći riješiti. Ovdje je. Zato se treba zaštititi i ublažiti njene posljedice, ako već dođe do zaraze”, zaključio je Kaić.