Kakva zloba. Sudska službenica iz Zagreba znancima koje ne podnosi smještala ovrhe, slala im i lažne pozive na ročišta

Gospođu koja radi u ZK odjelu tereti se da je za sedam osoba kreirala neistinita rješenja o ovrsi

22.09.2021., Zagreb - Opcinski gradjanski sud u Zagrebu.rPhoto: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Uskok je izvijestio o neobičnom slučaju zlouporabe položaje u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Sumnja se da je službenica tog suda poznanicima, s kojima nije u dobrim odnosima, smještala ovrhe i slala pozive za sud.

“Uskok je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave”, priopćili su.

Osnovano se sumnja da je okrivljenica, u razdoblju od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021. u Zagrebu, kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu “u namjeri da pričini štetu poznanicima s kojima nije bila u dobrim međuljudskim odnosima, iskoristila činjenicu da su joj u sklopu njezinog radnog mjesta bili dostupni podaci iz raznih evidencija te je izvršila uvid u evidencije i utvrdila njihove osobne podatke”.

Naposljetku ovršene četiri osobe

Nakon toga je za sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime OGSZ-a i u rješenja unijela lažne podatke. Navela je da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristojbi, kao i da se zbog neplaćanja sudskih pristojbi nalaže Financijskoj agenciji (FINA) provođenje ovrhe na njihovim novčanim sredstvima, iako je znala da te osobe nemaju neplaćenih financijskih obveza, dodali su iz Uskoka.

Tako sačinjena neistinita rješenja okrivljenica je potom neovlašteno potpisala i ovjerila u ime drugih službenica Zemljišnoknjižnog odjela OGSZ-a te ih pečatirala.

Potom ih je poslala FINA-i na provođenje ovrhe. Djelatnici FINA-e su, ne sumnjajući u njihovu istinitost, prenijeli ukupno 1.329,33 eura s računa četvero od tih sedam osoba na račun Državnog proračuna, dok za tri osobe nije došlo do prijenosa sredstava.

Slala im lažne pozive za ročište

Osim toga, osnovano se sumnja da je okrivljenica za dvije od tih sedam osoba sačinila i neistinite pozive za ročište, u koje je unijela lažne podatke. Lažirala je da su te osobe pozvane kao tuženici na ročište koje se treba održati kod OGSZ-a, iako je znala da te osobe nisu stranke u parničnom postupku na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.