Krpao pukotine nakon erupcije vulkana na Islandu pa propao u jednu i nestao. Potraga u tijeku: 'Do dna su deseci metara'

Muškarca, koji je radio na zatrpavanju rupe, traže od srijede

FOTO: AFP

Islandski spasioci traže muškarca koji je propao kroz pukotinu u zemlji koja se otvorila nakon erupcije vulkana prošlog mjeseca. Muškarac je radio na popunjavanju pukotina koje su nastale uslijed potresa i vulkanske aktivnosti u gradu Grindavik, iz kojeg su stanovnici evakuirani još u studenom.

Stotine ljudi traži muškarca još od srijede, no u četvrtak nešto prije ponoći potraga je obustavljena zbog odrona kamenja. “U ponoć smo morali prekinuti potragu jer nismo mogli jamčiti sigurnost onih koji su radili dolje u pukotini. Odron se dogodio na vrhu pukotine”, rekao je za lokalne medije šef policije južnog dijela Islanda, Ulfar Ludviksson.

Spasioci se spuštaju košarom u pukotinu

Izvješća navode da se radi na proširenju otvora uske pukotine, u koju stanu samo dvije osobe istovremeno. Ludviksson je ranije za islandsku nacionalnu radioteleviziju RUV rekao da su uvjeti “vrlo teški i zahtjevni”.

“Pukotina je vrlo duboka. Do dna su deseci metara. Ispod područja na kojem rade spasioci nalazi se voda. Dvojica spasioca siđu u košari i ostanu u rupi oko 10 minuta. Zatim se popnu i druga dvojica ulaze u košaru”, kaže šef policije.

Intenzivne potresne aktivnosti svoj vrhunac su imale spektakularnom erupcijom u prosincu. Tada je rastopljeno kamenje izbijalo iz pukotina u tlu na poluotoku Reykjanes, nakon što se pojavila pukotina duga oko tri kilometra, koja je nastavila brzo rasti, piše Sky News.