HALMED objavio upozorenje: ovo su lijekovi koje bi neki bolesnici odmah trebali prestati uzimati, a Hrvati ih masovno troše

Liječnicima se preporuča da obavijeste pacijente koji koriste lijekove s pseudoefedrinom da ih odmah prestanu uzimati

30.03.2015., Zagreb - Ilustracije lijekova i vitamina u gradskoj ljekarni na Zrinjevcu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je nove mjere za lijekove koji sadrže pseudoefedrin kako bi se minimalizirali rizici od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS).

Radi se o rijetkim stanjima koja mogu uključivati smanjenu opskrbu mozga krvlju, odnosno ishemiju, što potencijalno može dovesti do ozbiljnih i životno ugrožavajućih komplikacija.

Uz brzu dijagnozu i liječenje, simptomi PRES-a i RCVS-a najčešće nestanu.

Simptomi na koje treba reagirati

PRAC je preporučio da lijekove koji sadrže pseudoefedrin ne koriste bolesnici s visokim krvnim tlakom koji je ozbiljan ili nekontroliran, odnosno oni koji se ne liječe ili ne odgovaraju na terapiju, kao niti pacijenti s ozbiljnom akutnom ili kroničnom bubrežnom bolešću ili zatajenjem.

Povjerenstvo preporučuje i da zdravstveni radnici savjetuju bolesnicima da odmah prestanu koristiti ove lijekove i obrate se liječniku ako razviju simptome PRES-a ili RCVS-a.

Simptomi na koje odmah treba reagirati su ozbiljna glavobolja koja se naglo razvila, mučnina, povraćanje, smetenost, napadaji i poremećaji vida.

Liječnici će dobiti pismo s uputama

Povjerenstvo je raspravljalo i o u upućivanju Pisma zdravstvenim radnicima s važim informacijama o lijekovima koji sadrže pseudoefedrin.

U tom će pismu liječnici i drugi zdravstveni djelatnici biti informirani o mjerama minimizacije rizika za nuspojave koje su povezane s lijekovima sa spornim sastojkom.

Što je pseudoefedrin i kako djeluje?

Na stranicama HALMED-a stoji da ”pseudoefedrin djeluje na način da potiče živčane završetke na otpuštanje neurotransmitera noradrenalina, što uzrokuje konstrikciju (stezanje) krvnih žila”. To smanjuje količinu tekućine koja izlazi iz krvnih žila, što dovodi do manjeg oticanja i manje produkcije sluzi u nosu.

Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin odobreni su u različitim državama EU-a kao samostalni lijekovi ili u kombinaciji s lijekovima za liječenje simptoma prehlade i gripe, poput glavobolje, febriliteta i bola, alergijskog i vazomotornog rinitisa. Koristi se i u lijekovima za začepljen nos.

U nekim državama EU-a, ali ne i u Hrvatskoj, pseudoefedrin je odobren u liječenju aerotitisa, upale srednjeg uha uslijed naglih promjena u tlaku zraka.

Lijekovi s pseudoefedrinom u Hrvatskoj

Na popisu lijekova s pseudoefedrinom koji su odobreni u Hrvatskoj nalazi se Aerinaze, Aspirin Complex, Clarinase, Daleron COLD3, Maxflu, Nurofen Cold and Flu, Rhinorelief i Rhinostop. Među ovim lijekovima samo se tablete Aerinaze izdaju na liječnički recept, dok se ostali navedeni lijekovi kupuju u ljekarnama bez recepta.

U Hrvatskoj nema odobrenih lijekova koji sadrže kombinaciju djelatnih tvari pseudoefedrin i triprolidin.