Mučan slučaj iz Velike Gorice. Žena koja je bacila psa kroz prozor sada ima novog: 'To sam učinila u afektu'

Državni inspektorat upoznat je sa slučajem

A picture taken on August 7, 2023 shows an abandoned dog at a shelter cared for by the Brigitte Bardot Foundation in Bazoches-sur-Guyonne, outside Paris (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
FOTO: AFP

Među ljubiteljima životinja proširila se informacija da žena iz Velike Gorice, od ranije poznata po okrutnosti prema mačkama i psima, ponovno ima psa.

“Psi i mačke letjeli su s trećeg, petog i šestog kata, ovisno o tome na kojem katu unajmi stan jer stalno mijenja adrese. Posljednji put bacila je psa i on joj je oduzet. Štene je letjelo 10 metara u daljinu, kroz prozor. Možete misliti na što je sličio taj psić”, rekao je zabrinuti građanin za Dnevnik.hr.

U posljednjem slučaju nasilja nad psom reagirao je i Državni inspektorat, čija je veterinarska inspekcija utvrdila kršenje pravilnika o opasnim psima. U cijeli slučaj bila je uključena i policija zbog sumnje na kazneno djelo mučenja životinja pa je veterinarska inspekcija psa vlasnici privremeno oduzela do završetka postupka. Slučaj vodi općinsko državno odvjetništvo.

‘Bacila sam ga u afektu’

Žena za Dnevnik.hr govori da je u pitanju bio “samo jedan pas” i da nije bacila niti jednu drugu životinju. Tvrdi da je svemu kumovala svađa s bivšim partnerom koji je, kako tvrdi, imao zabranu prilaska, ali je došao u stan i htio joj uzeti staforda Zeusa.

“Jako sam se vezala za tog psa. Tri puta ga je uzimao. On mi ga je nabavio i dao si je za pravo da ga uzme kad hoće. Počeli smo se svađati i natezati oko psa. Ja mu nisam dala da ga iznese iz stana i u afektu, ne znam kako se to dogodilo, sam ga bacila”, rekla je.

Dodaje da je problem i u tome što teta s kojom živi, ne želi životinje u stanu, pa je i ranije morala vratiti udomljene životinje.

‘Udomila mačku pa je bacila kroz prozor’

“Ja jako volim životinje. Nemam ne znam kakva primanja, ali sam sve dala za životinje. Spavaju na krevetu, kuhano su jeli. Žao mi je zbog Zeusa, imao je dva mjeseca kad sam ga dobila, ali nisam imala papire o porijeklu i dresuri, a nisam ga ni kastrirala. Stvarno mi je žao zbog toga. Jako mi nedostaje”, rekla je Marija, koja se nada kako joj Kana, psa koji sada živi s njom, ipak neće oduzeti.

No, svjedoci kažu da problem traje već godinama. Za Dnevnik.hr progovorio je čovjek od kojeg je udomila mačku.

“Kupila je veliku količinu hrane, grebalice i igračke za mačku. Sve je izgledalo dobro, udomiteljica iz snova, a onda mi je prijateljica javila da je mačku bacila kroz prozor. Životinja je bila sva polomljena. Ja znam sigurno za 10 slučajeva kada je bacila ta nedužna bića kroz prozor”, objašnjava.

Svima su ruke vezane

Zbog svega je posjetio gradonačelnika, gradskog pročelnika, ali i načelnika policijske postaje. Svi se, kaže, trude pomoći, ali su pred zakonom nemoćni. “Za nju znaju i udruge za zaštitu životinja, humanitarne udruge… Svima su ruke vezane. Ne znam tko taj problem uopće može riješiti”, govori zabrinuti građanin za Dnevnik.

Veterinarska inspekcija će obaviti nadzor, potvrdili su za portal. “Naglašavamo da je sukladno Zakonu o zaštiti životinja predviđena trajna mjera zabrane držanja životinja, koju donosi nadležni sud”, rekli su iz Državnog inspektorata.

Državni inspektorat upoznat je s pričom, kao i nadležni Centar za socijalnu skrb čija je žena, čiji je identitet poznat redakciji Dnevnika, korisnica, a u sve je uključena i policija.