Nasilnik pretukao drugog učenika. Ravnatelj: 'Ne opravdavam, ali nije ga iz čista mira, bio je izazvan'

U ovoj mučnoj priči najstrašnija nam se čini reakcija ravnatelja

Čakovec: Profesor Tehničke škole ostaje raditi uz opomenu 10.12.2018., Zagreb - Profesor Tehnicke skole Franjo Dragicevic, koji se prije cetiri dana fizicki obracunao s dvojicom 16-godisnjaka koja su ga konstantno provocirala, ostaje raditi uz opomenu. Incident je pokrenuo zanimanje javnosti, ali i #ijasamfranjo na drustvenim mrezama koje su preplavili komentari traumaticnih i mucnih iskustava profesora koji detaljno opisuju napade koje dozivljavaju od ucenika. rrPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Učenika 1. razreda jedne zagrebačke srednje škole je 8. rujna pretukao vršnjak iz iste škole, na autobusnoj stanici nakon nastave. Isti dečko ga je prošlog vikenda pronašao i u parku u Novom Zagrebu, ali mu je žrtva uspjela pobjeći.

Kako javljaju 24sata, objavljena je snimka napada na kojoj se vidi kako napadnuti učenik razgovara s jednim drugim učenikom. Odjednom dolazi treći koji mu zadaje udarac nogom u glavu. Nastavlja ga tući šakama po glavi, a ostali učenici stoje i gledaju.

Učenik koji je tukao školskog kolegu nije kažnjen jer škola još nije održala sjednicu nastavničkog vijeća koja treba odlučiti o daljnjim koracima, javljaju 24sata i dodaju da je moguće da će pretučeni učenik biti kažnjen.

‘Očito je nešto bilo’

“Bila nam je mama dječaka napadača, a on je, prema našim saznanjima, bio izazvan od ovog drugog. Ne opravdavam njegovo nasilje, ali iza svakog napada se istražuje pozadina. Nije ga iz čista mira lupio, očito je bilo nešto prije između njih”, kazao je ravnatelj škole. Potvrdio je da napadač nije snosio sankcije.

Dodao je kako je u srijedu sjednica nastavničkog vijeća na kojoj će se odlučiti tko će sve biti kažnjen. “Gledajte, ne možete samo tako dijete izbaciti iz škole, eventualno mu možete izreći neku mjeru. Sad čekamo da se oglasi policija. Razrednici su pozvali kod nas pedagošku službu, obavili su razgovor s jednim i drugim, a ja ne mogu hodati za djecom i pratiti što se događa na autobusnoj stanici”, kazao je.

Škola je, kaže, obavijestila Grad i Centar za socijalnu skrb te poduzela sve moguće korake. Dalje je, kaže ravnatelj, sve na višim institucijama, prvenstveno na policiji.

‘Moj sin nije agresivan’

Majka napadnutog dječaka je za 24sata ispričala kako je za napad doznala kada ju je sin nazvao na putu doma iz škole. Njen sin je, kaže, rođen s brojnim poteškoćama, ima određene dijagnoze, govornu manu i teško priča.

“No, moj sin nije agresivan, nikad nisam bila pozvana u školu da se potukao. Dan kad je napadnut došao je u razred i vidio da mu nema torbe sa slušalicama koje su skupe, sakrili su mu torbu u ormar. Sin je došao do dečka koji se smijao, na što je ovaj ustao i gurnuo ga, moj sin ga je primio za ruke, zatim je došao razrednik i odveo ih kod pedagoginje”, rekla je.

Pedagoginja je tada navodno imala stranku pa s njima nije obavila razgovor. Opomenula ih je da se to tako ne radi i rekla da će im zvati roditelje u školu ako se isto ponovi.

’Nabio ga je nogom u glavu’

Majka je dalje ispričala kako je njen sin krenuo kući nakon škole, a na autobusnoj stanici ga je opet dočekao isti učenik s kojim se verbalno sukobio. Pitao je zašto ga je prijavio pedagoginji.

“Tad ga okružuju desetorica dječaka, dolazi jedan koji ga nije ni pogledao, nije ni razgovarao s njim, nego ga je automatski nabio nogom u glavu, potom ga je tri puta udario šakom u glavu. Sin je u tom trenu zagrizao jezik, imao je usta puna krvi. Nazvao me na putu doma i rekao da je dobio batina. Odmah smo otišli u Klaićevu. Nasreću, nalazi su bili uredni, izuzev rane na jeziku koja je bila poprilično duboka”, ispričala je.

Kaže da je onda sve prijavila policiji, a njenom sinu su počele stizati prijeteće poruke da ništa ne smije reći, te da će inače dobiti još batina. I to je poslala policiji. Učenik koji ga je pretukao ga je zastrašivao i tijekom vikenda.

‘Nasilnik je u školi’

Sin joj, kazala je, snimku na kojoj ga tuku nije htio pokazati jer se osjećao loše i poniženo. I snimka je na policiji. “Nakon napada mi dijete nije išlo u školu, imao je podljeve, problem s jezikom koji je zagrizao prilikom udaraca te vrtoglavice i psihički nije bio spreman za školu. Tjedan dana nakon napada pričali smo s ravnateljem i pedagogicom koji su sve prijavili policiji i to jer sam ih ja odmah tog 8. rujna nazvala i rekla im za napad”, kaže majka.

Dodala je kako su joj prvo rekli da događaj nije bio u školi. “Ravnatelj mi je rekao da podnesem prijavu ako želim te me upozorio kako je to dugotrajan proces i da će mi doći i Centar za socijalni rad”, tvrdi majka pretučenog učenika.

Sutradan, 9. rujna, je kontaktirala policiju, jer je saznala za snimku. “Tad mi se javio policajac i rekao da preko vikenda nema nikoga za maloljetnike i neka čekam ponedjeljak. Zatim sam zvala 192, gdje mi se javio jako ljubazan policajac i rekao da obavezno odem na policiju, i to odmah, i odnesem sliku napada i da to netko mora zaprimiti. To sam i napravila. Od tada se više ništa nije događalo. U međuvremenu, sin mi nije išao u školu, a nasilnik je u školi”, kazala je.

Napadnuti dječak mijenja školu

Ona i suprug su sina prošlog ponedjeljka odveli u školu. Razgovarali su s ravnateljem koji mu je rekao da mu dođe ako ga netko i krivo pogleda. No, sin se vratio doma ranije i rekao da više u tu školu ne želi. Pedagoginja je potom ponudila premještaj u drugu školu na što su roditelji pristali.

Ovaj napad je, kaže, ostavio tragove na njenom sinu, koji se danima nije usudio izaći iz stana. “Nije se usudio van čak ni sa psima, i to sve do nedjelje. Tad ga je zvalo društvo da dođe u Avenue Mall na kavu, rekla sam mu da slobodno ode. Poslije kave su sjeli u park”, priča majka i dodaje da ga je tada našao nasilnik i pitao zašto ga je prijavio policiji.

Njen sin mu je pobjegao nakon čega je ona opet otišla na policiju, prijaviti uznemiravanje i nametljivo ponašanje. Za taj događaj je javila i pedagoginji te čeka odluke škole.