Vlada potiho uvodi novu poreznu obvezu za iznajmljivače apartmana, morat će plaćati do 5 eura po kvadratu

Iznajmljivači apartmana morat će plaćati i porez na nekretnine za odmor, piše 24sata

U novom paketu poreznih izmjena, Vlada je potiho uvela novu poreznu obvezu za iznajmljivače apartmana. Osim paušalnog iznosa koji trenutno plaćaju po krevetu, piše novinar 24sata Ivan Pandžić, također će morati plaćati porez na nekretninu za odmor.

Po trenutnim propisima bilo je nejasno jesu li iznajmljivači obveznici tog poreza, koji je uveden za građane s nekretninama u kojima povremeno borave. Sada će, od 1.1. sljedeće godine, vlasnici apartmana plaćati i paušalne iznose po krevetu, i porez na nekretninu za odmor.

Promjena potiho ubačena u paket

Porez na nekretnine za odmor iznosit će od 0,6 do 5 eura po kvadratnom metru nekretnine, a točan će iznos određivati gradovi i općine. Maksimalni porez po kvadratu dosad je bio 1,99 eura po kvadratu, a novu poreznu obvezu za iznajmljivače na sjednici Vlade nisu isticali ni premijer Plenković niti ministar financija Primorac.

Ovu izmjenu su za 24sata potvrdili iz Ministarstva financija. “Tko ima nekretninu za odmor na nju plaća porez. Ako je dodatno iznajmljuje, onda plaća i dodatni porez na tu zaradu. To su odvojeni porezi i sada je to jasno propisano”, kažu iz Ministarstva.

Vlasnik apartmana od 50 kvadrata s dva kreveta dosad je plaćao samo paušalni iznos po krevetu, od 19.99 do 199 eura godišnje. Najviša stopa paušalnog poreza postoji samo u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, dok većina jadranskih mjesta ima paušalne iznose od 30 do 50 eura. Taj vlasnik apartmana od sljedeće će godine plaćati i dodatni godišnji porez od maksimalnih 250 eura.

Udruga iznajmljivača zatečena izmjenom

Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković ostala je zatečena takvom izmjenom, piše 24sata. Kazala im je kako je sve poslala pravnicima udruge i da će se očitovati sljedeći tjedan. “Ovo je porez na porez”, citiraju izjavu jednog iznajmljivača.

Uz te poreze, iznajmljivači sad plaćaju još tri turistička davanja. Godišnje po krevetu plaćaju turističku članarinu od 5,97 eura. Turistička paušalna pristojba po krevetu godišnje iznosi 46,5 do 132,7 eura, a određuju je gradovi i općine. Tu je i turistička pristojba po noćenju gosta u rasponu od 1,33 do 2,65 eura koju također određuje lokalna uprava.