Sud vratio Severini sina, ponovno s Milanom Popovićem dijeli skrbništvo: 'Na ovome neću stati, idem do kraja'

Novi obrat. Županijski sud je ponovio svoju prethodnu odluku po kojoj Severina i Popović dijele skrbništvo nad sinom

FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Prije dvadesetak dana je objavljena vijest kako je Vrhovni sud rješenjem skrbništvo nad sinom Severine Vučković i Milana Popovića u potpunosti dodijelio dječakovom ocu. Dotad su roditelji imaju zajedničko skrbništvo.

No, sada Slobodna Dalmacija doznaje da je splitski Županijski sud na sjednici održanoj 6. veljače ponovio svoju prijašnju pravomoćnu odluku po kojoj su otac i majka 12-godišnjeg dječaka dužni “roditeljsku skrb obavljati sporazumno, zajednički i ravnopravno”.

Dakle, ponovno je odlučeno da će dječak, kojemu je danas 12. rođendan, s ocem i majkom živjeti naizmjenično, dakle po 14 dana sa svakim, na njihovim adresama u Zagrebu.

Odlučivalo tročlano vijeće

O predmetu je odlučivalo tročlano vijeće sastavljeno od splitskih sutkinja. Prema odluci je svaki od roditelja, dok dijete živi s njima, dužan djetetu omogućiti nesmetanu komunikaciju s drugim roditeljem i to svakodnevno putem telefona i drugih sredstava komunikacije.

Usto ih sud obvezuje da su dužni, u interesu djeteta i dogovora o njegovim potrebama i obvezama, međusobno komunicirati. Ovakva presuda je postojala i ranije, od srpnja 2021. godine, a Vrhovni sud ju je bio ukinuo zbog povrede Zakona o parničnom postupku odnosno zato što vještaci koji su bili pozvani na raspravu nisu došli i nisu usmeno saslušani iako je otac djeteta to tražio.

Vrhovni sud je naveo tada da je došlo do bitne povrede odredbi parničnog postupka neovisno o tome što se prethodno osoba izjasnila da na nalaz i mišljenje vještaka nema primjedbi.

Sutkinje ocijenile mišljenje vještaka sumnjivim

Sutkinje su u ovoj odluci odustale od ocjene dokaza utvrđenih kombiniranim psihološko-psihijatrijskog vještačenja Ivane Dijanić i Vladimir Grošića. Štoviše, njihovo vještačenje su ocijenile sumnjivim. U rješenju napominju da je Grošić prije rasprave izvijestio sud da nije u mogućnosti pristupiti raspravi “zbog nedostatka kognitivnih i intelektualnih sposobnosti, vezanih upravo za konkretan predmet”.

Sutkinje naglašavaju i da se na njega pokušalo utjecati “radi davanja povoljnog mišljenja, ovisno o strani koja je vršila utjecaj.” “Nesporna je činjenica da se tužena sastajala s navedenim vještakom u parku Maksimir te da je vođen kazneni postupak protiv treće osobe da bi ovaj utjecao na navedenog vještaka, kako bi sačinio vještvo u prilog tvrdnjama tužitelja. Dakle, bez obzira na ishod takvog postupka i druge okolnosti s tim u svezi, navedeno vještvo za ovaj sud je suspektno i na istom sud ne može temeljiti svoju odluku….”, dodaju sutkinje u rješenju.

Ne mora više Milanu plaćati alimentaciju

Zaključuju kako sud smatra da je u najboljem interesu djeteta provoditi vrijeme naizmjence s majkom i ocem, bez obzira na to što je dijete navelo da bi ipak volio živjeti s majkom. Osvrnule su se i na navode o “nesuradljivosti majke s institucijama” koja se spominje u odluci Općinskog građanskog suda iz 2014. “Po mišljenju ovog žalbenog suda tužitelj nije dokazao da tužena zanemaruje dijete te da bi bila nekompetentan roditelj”, odlučile su sutkinje, javlja Slobodna Dalmacija.

Prvostupanjskom presudom je Severina bila dužna Milanu Popoviću plaćati 165 eura mjesečno alimentacije za uzdržavanje djeteta. Sada je pak odlučeno da će svaki roditelj sam snositi troškove uzdržavanja djeteta dok ono kod njih boravi.

Severina: ‘Ići ću do kraja’

Presudu je komentirala i Severina. Njezinu izjavu prenosimo u cijelosti.

“Nisam uopće očekivala da će splitski Županijski sud tako brzo donijeti novu odluku, jer do sada je u mom slučaju, odnosno mog djeteta, sve bilo sporo, prepuno nepravde i korupcije. Splitski sud ponovno je donio presudu kao i 2021., koja je pola – pola, dobro je da su vratili na to, sve je bolje od dva puta tjedno po četiri sata, ali ja na ovome neću stati.

Ići ću do kraja, tražit ću samostalno skrbništvo i svakako se nastavljam boriti za sve žene, odnosno njihovu djecu s kojima se sustav lopta, žrtava sustava i institucija, “moćnih i nemoćnih žena i ženica”. Inače, veliko je slavlje u našoj kući. Slavimo dva rođendana, a borba se nastavlja…”, kazala je.