Odmetnuta regija Moldavije, u kojoj se nalazi 6000 ruskih vojnika, zatražila zaštitu od Putina

Separatistička regija traži zaštitu od "pritiska" iz Kišinjeva

(FILES) A soldier and a woman walk past the headquarters of the Operative Group of the Russian Troops in the town of Tiraspol, the capital of Transnistria - Moldova's pro-Russian breakaway region on the eastern border with Ukraine, on September 11, 2021. Pro-Russian rebels in Moldova's breakaway region of Transnistria geared up for a rare meeting on February 28, 2024, amid fears the territory could open a new flashpoint in Moscow's conflict with neighbouring Ukraine. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
FOTO: AFP

Političari moldavske separatističke regije Pridnjestrovlje, koju podržava Kremlj, apeliraju na ruskog predsjednika Vladimira Putina da je “zaštiti” od “pritiska” iz Kišinjeva. “Obratili smo se Vijeću federacije i Državnoj dumi Ruske Federacije, tražeći mjere za zaštitu Pridnjestrovlja usred pojačanog pritiska Moldavije”, navodi se u rezoluciji koji su usvojile stotine pridnjestrovskih političara u Tiraspolu, glavnom gradu regije.

Političari svojim apelom ne traže da Rusija apsorbira Pridnjestrovlje, kao što je predvidio jedan pridnjestrovski oporbeni političar u danima koji su prethodili usvajanju rezolucije, ističe Politico. O mogućem otvaranju nove fronte upozorio je i ugledni Institut za proučavanje rata (ISW). U rezoluciji se navodi kako više od 220.000 ruskih državljana živi u regiji.

Rusija ima 6000 vojnika u regiji

Pridnjestrovlje se nalazi uz granicu Moldavije s Ukrajinom, a uglavnom ga uglavnom naseljavaju Rusi, Ukrajinci i Moldavci. Regija funkcionira kao nepriznata država nastala padom Sovjetskog Saveza, a zadržala je svoju zastavu sa srpom i čekićem iz sovjetske ere. Ruski im je jedan od službenih jezika.

Moldavija je u više navrata opovrgnula da je vršila pritisak na Pridnjestrovlje, pa je optužila Rusiju da je svojim manevrima u separatističkoj regiji destabilizirala situaciju u zemlji. Ruski predsjednik Putin bi u četvrtak ovoga tjedna trebao održati poduže obraćanje ruskom parlamentu u četvrtak.

U međunarodno nepriznatom referendumu o “slobodnom priključenju Pridnjestrovlja Ruskoj Federaciji”, održanom 2006. godine, 98 posto birača iz Pridnjestrovlja glasalo je za priključenje. No, Moskva se od tada opirala svim daljnjim koracima koji bi anektirali regiju. Unatoč toga, Rusija ima oko 6000 vojnika u regiji, što sprječava bilo kakvu mogućnost ponovnog ujedinjenja s Moldavijom.

‘To je propaganda’

Od ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022., redovito se pojavljuju nagađanja o mogućem ruskom napadu iz Pridnjestrovlja prema velikom ukrajinskom lučkom gradu Odesi, na Crnom moru.

Moldavska vlada nedavno je uvela carinske pristojbe na uvoz iz Pridnjestrovlja, što je jako pogodilo tamošnji proračun. Pridnjestrovski predsjednik Vadim Krasnoselski tvrdi da se ondje zapravo provodi politika genocida putem ekonomskih, fizičkih, pravnih i jezičnih pritisaka iz Moldavije.

“To je propaganda, nevažan događaj koji ne zaslužuje pozornost međunarodnih medija ili senzacionalne naslove” rekao je glasnogovornik moldavske vlade Daniel Voda prije nego što je usvojena pridnjestrovska deklaracija.