Otvara li Rusija novu frontu? Proruski separatisti ovaj će tjedan od Putina zatražiti da anektira dio Moldavije

Separatistička vlada Pridnjestrovlja uskoro podnosi zahtjev za aneksijom

Transnistrian honour guard soldiers perform during the Alexander Nevsky Memorial Day in the town of Bender on September 12, 2021. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
FOTO: AFP

Proruski pobunjenici u separatističkom dijelu Moldavije, Pridnjestrovlju, spremaju se zatražiti ruskog predsjednika Vladimira Putina da aneksira njihovu regiju. Genadij Čorba, političar u Pridnjestrovlju, izjavio je kako će separatistička vlada podnijeti svoj zahtjev Kremlju u srijedu na izvanrednom sastanku kakav nije održan od 2006. godine.

“Zatražit ćemo to u Rusiji u ime građana koji žive na lijevoj obali rijeke Dnjestar”, rekao je Čorba. Njegova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon što je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, rekao da se moraju poštivati prava proruskih separatista u Pridnjestrovlju.

Zapadni analitičari vjeruju da je ovaj razvoj dio kampanje “hibridnog ratovanja” Moskve za destabilizaciju Europe. Američki Institut za proučavanje rata navodi kako Putin nastoji pojačati napetosti u Pridnjestrovlju kako bi stvorio političku krizu u Moldaviji, bivšoj sovjetskoj državi koja se želi pridružiti Europskoj uniji.

Regija korisna Kremlju

U Pridnjestrovlju je trenutno oko 2000 vojnika, a od 2022. postoji zabrinutost da bi Kremlj to mogao iskoristiti za stvaranje nove fronte. Međutim, ukrajinski dužnosnici su skeptični da Putin želi službeno pripojiti Pridnjestrovlje, s čime se slažu i analitičari u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije.

Jedan Telegraphov izvor, koji je želio ostati anoniman, rekao je da Kremlj na Pridnjestrovlje i druge proruske separatističke regije, kao one u Gruziji, gleda kao na korisne alate u svom “hibridnom ratu” protiv Europe. “Možda je netko ovo naredio da izazove tenzije, da izazove reakcije i to je upalilo”, rekao je.

Alexandru Flenchea, bivši moldavski zamjenik premijera, rekao je da su izjavu možda naručili lokalni poduzetnici koji imaju pravu moć u Pridnjestrovlju jer žele ugroziti carinsku integraciju Europske unije s Moldavijom. “Moldavska vlada rekla je da nema naznaka da će se to dogoditi, ali je u javnosti nastala velika panika”, rekao je.

Podrivanje autoriteta

Zapadne prijestolnice priopćile su da prate situaciju oko Pridnjestrovlja u kojem živi oko 400 tisuća stanovnika. Pridnjestrovlje je pod samoupravom od devedesetih, ali je s matičnom zemljom i dalje ekonomski povezano.

Rusija je najveći sponzor regije. Isporučuje besplatan plin i mirovine te kontrolira tamošnje sigurnosne službe.

U Tiraspolu, glavnom gradu regije, govori se ruski, a estetski je blizak ruskom gradu. Anonimni analitičar iz Kišinjeva za Telegraph je opisao Pridnjestrovlje kao korisno za Rusiju. “Pridnjestrovlje omogućuje Kremlju podriva europski autoritet i širi dezinformacije”, rekao je.