Ugledni institut upozorava na Putin otvara novu frontu: 'Priprema se hibridna operacija protiv još jedne države'

Analitičari tvrde da bi se Pridnjestrovlje moglo pripojiti Rusiji

In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin gets ready to fly on a Tupolev Tu-160M strategic bomber in Kazan on February 22, 2024. (Photo by Dmitry AZAROV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Proruska odcijepljena regija Pridnjestrovlje, koja se nalazi na samom istoku Moldavije, mogla bi organizirati referendum kojim bi tražila pripajanje Rusiji i to na najavljenom Kongresu zastupnika Pridnjestrovlja planiranom za 28. veljače, upozorava Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi.

Izlika za takav potez, navodi ISW, bila bi navodna potreba zaštite ruskih građana i “sunarodnjaka” u Pridnjestrovlju od prijetnji iz Moldavije, NATO-a, ili oboje. Institut nadalje navodi kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin, u najopasnijoj situaciji, aneksiju Pridnjestrovlja proglasio tijekom svog planiranog obraćanja ruskoj Saveznoj skupštini 29. veljače.

No, to se čini malo vjerojatnijim, a izglednije je da će Putin pozdraviti svaku akciju koju poduzme Pridnjestrovski kongres zastupnika, navodi ISW.

Ruska vojska u paradržavi

Bivša sovjetska država Moldavija smještena je između Rumunjske i Ukrajinske te je nastrojena prozapadno. Predsjednica Maia Sandu teži tome da Moldavija pristupi Europskoj uniji, koja je toj državi u lipnju 2022. dodijelila status kandidata za članstvo.

Na istoku Moldavije nalazi se proruska odcijepljena regija Pridnjestrovlje koja je 1990. godine ilegalno proglasila neovisnost od Moldavske Sovjetske Socijalističke Republike. Ruska vojska prisutna je u toj paradržavi koju Moskva nikada nije službeno priznala, ali je otvoreno podržava.

Niti jedna članica Ujedinjenih naroda (UN) ne priznaje njen suverenitet, a UN ovu regiju smatra dijelom Moldavije. ISW navodi da bi Kremlj mogao nastojati iskoristiti Pridnjestrovlje s ciljem izvođenja operacija hibridnog rata protiv Moldavije, Ukrajine i NATO-a.