Rusija potvrdila da 'pažljivo razmatra' zahtjev za zaštitu iz Pridnjestrovlja

Kongresnici separatističke regije tražili su pomoć Rusa da ih zaštiti od Moldavaca

Rusija je jučer, nakon što su dužnosnici Pridnjestrovlja, proruske odcijepljene regije u Moldaviji, održali sastanak na kojem su pozvali Rusiju za pomoć po pogledu sigurnosti, rekla da će “pažljivo” razmotriti njihov zahtjev.

Zastupnici u Kongresu Pridnjestrovlja nisu tražili pripajanje Rusiji, kao što je jedan oporbeni političar sugerirao, ali su tražili pomoć Moskve da je zaštiti od “sigurnosnih prijetnji iz Moldavije” nakon početka invazije Ukrajine. Dužnosnici Pridnjestrovlja također su optužili vladu Moldavije za nanošenje štete gospodarstvu odcijepljene regije, te kršenje sloboda njezinog stanovništva.

Kremlj: ‘Zaštita naših sunarodnjaka je prioritet’

Kongresnici su u svom apelu zatražili od Moskve da “provede mjere za obranu Pridnjestrovlja zbog sve većeg pritiska Moldavije, s obzirom na činjenicu da u Pridnjestrovlju živi više od 220.000 ruskih građana”. Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za RIA Novosti da je “zaštita ruskih sunarodnjaka u Pridnjestrovlju važna za Moskvu”.

“Zaštita interesa stanovnika Pridnjestrovlja, naših sunarodnjaka, jedan je od prioriteta. Naše službe uvijek pažljivo razmatraju sve zahtjeve”, dodao je glasnogovornik.

Referendum iz 2006. proglašen neautentičnim

Regija Pridnjestrovlje, službenog naziva Pridnjestrovska Moldavska Republika, smještena je između granice Moldavije s Ukrajinom i rijeke Dnjestar. Njen teritorij postao je nepriznata država nakon kratkog rata početkom 1990-ih, koji je predvodila prosovjetska frakcija uz potporu ruskih snaga. Rusija u regiji i dalje ima oko 1500 svojih vojnika, dok se u nekim izvješćima piše da je prava brojka 6000.

Na referendumu 2006. godine više od 95 posto birača u Pridnjestrovlju podržalo je pripajanje regije Rusiji, no američki State Department sumnjao je autentičnost referenduma.

Ne očekuju destabilizaciju

Rat u Ukrajini, koji je krenuo invazijom u veljači 2022. godine, pojačao je tenzije između Moldavije i Pridnjestrovlja. Tako je 2023. godine predsjednica Moldavije Maia Sandu optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina za planiranje državnog udara kako bi svrgnuo tamošnju vladu. Analitičari su tada upozoravali da bi Putin mogao pokušati svrgnuti Sandu pomoću svojih snaga razmještenih u Pridnjestrovlju.

Unatoč apelu Pridnjestrovlja za zaštitu, moldavska vlada u srijedu je priopćila kako ne vjeruje da će taj potez izazvati političke nemire u regiji, piše Newsweek. “Ovaj događaj planiran je s lijeve strane rijeke Dnjestar i u Kremlju. Ne vidimo opasnost od destabilizacije. Vrlo pažljivo promatramo situaciju i ponavljamo da ova regija želi mir i sigurnost”, rekao je glasnogovornik moldavske vlade Daniel Vodă.