Oglasili se roditelji preminulog dječaka: 'Zašto nam to rade? Neka znaju da djecu nikada neće dobiti'

Otac dječaka koji je preminuo u bolnici kaže da su siromašni, ali čine sve da djeci ništa ne nedostaje

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

U Slavonskom Brodu preminuo je dvogodišnji dječak koji je na smještaj u domu čekao gotovo dvije godine. Ministar Marin Piletić navodi da se ne radi o krahu sustav već da je do smrti djeteta došlo prirodnim putem. Otac preminulog dječaka ima 35 godina. Navodi da su siromašni, ali da skrbe o djeci.

“Djecu ne dam, nikada ih neću dati. Jesmo siromašni, ali o djeci skrbimo i činimo sve da im ništa ne nedostaje. Uzet ću odvjetnika i suprotstaviti se onima koji nam žele njih oduzeti”, kazao je. Njegova 42-godišnja supruga kobne je noći nahranila dijete, dodaje.

“Nekoliko sati kasnije, budući da nije spavao presvukla ga je, dala mu opet flašicu, pojeo je hranu i zaspao. Kada se ujutro probudila, jer maleni spava pored nje, primijetila je da je hladan. Odmah smo ga odvezli u bolnicu, ali nam nisu mogli pomoći, naš maleni je preminuo“, ispričao je otac djeteta.

‘Bojim se otići od kuće da nam ne uzmu djecu’

“Svaki dan nas obilaze iz Centra za socijalnu skrb i govore nam kako će nam uzeti i ovo dvoje starije djece, ne damo ih”, navode roditelji.

“Jesmo sirotinja, živimo u dvije sobe, ali sve sam pripremio da napravim kupaonicu, kupio sam sav potreban materijal. Kucam na sva vrata i tražim posao, bojim se otići od kuće da ne dođu i na silu nam uzmu djecu. Sutra idem moliti za bilo kakav posao samo da imamo dovoljno za djecu, a meni i supruzi koliko bude”, navodi otac u razgovoru za 24sata.

Njegova supruga plače zbog djeteta koje joj ne dozvoljavaju da donese iz bolnice, a koje je rodila 5. siječnja ove godine. “Ne znam na temelju čega su zaključili da nam treba djecu uzeti, djeca su njegovana, oni su naše sve, ljubimo ih i volimo, nikome ne bi poželjeli da se dogodi ovo što se nama dogodilo. Zbog čega nam to rade? Neka znaju da djecu nikada neće dobiti i sve ćemo poduzeti da malenu donesemo iz bolnice da raste uz brata i sestru”, govore roditelji.

Ravnatelj bolnice opisao tijek događaja

Slučaj 20-mjesečnog dječaka koji je umro u slavonskobrodskoj Općoj bolnici sredinom prosinca prošle godine još uvijek je otvoren, a ravnatelj te bolnice Josip Samardžić potvrdio je da nije bilo tragova nasilne ili sumnjive smrti. Ravnatelj Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” opisao je tijek događaja od 13. prosinca prošle godine, kad je dijete došlo u bolnicu.

“Dana 13. prosinca smo zaprimili poziv djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije da dovoze dijete u dobi od godinu i osam mjeseci. Nakon reanimacije u transportu, na hitnom prijemu ga je dočekao tim za reanimaciju i pedijatri. Nastavljeno je s reanimacijom po službenom protokolu, a nakon sat vremena reanimacije, proglašena je smrt”, rekao je Samardžić.

Taj tragični događaj, naglasio je, potresao je medicinsko osoblje i cijelu zajednicu. Kazao je i da još jednom izražava sućut obitelji preminulog djeteta. Na pitanje novinara jesu li uvjeti u kojima je dijete živjelo mogli utjecati na njegovo zdravstveno stanje, odgovorio je da dijete nije bilo zapušteno niti je bilo vanjskih znakova traume.

‘Dijete nije bilo zapušteno, bez znakova traume’

“Dijete je dovezeno bez vidljivih vanjskih znakova traume, nije bilo zapušteno, dovezeno je u čistoj odjeći. Uzrok smrti je kardio-respiratorna insuficijencija nepoznatog uzroka. Obdukcija je napravljena, očekuju se još samo histološki nalazi”, rekao je. Dodao je da je dijete, prije tog tragičnog događaja, bilo u bolnici u dva navrata na ambulantnom liječenju zbog temperature i kašlja, ništa sumnjivo.

Trenutačno je u bolnici još jedno dijete iz te obitelji, a ravnatelj kaže da je hospitalizirano iz zdravstvenih razloga. Hospitalizacija je u tijeku, kao i kontakti s Centrom za socijalnu skrb u smislu daljnjeg tretmana djeteta.

Novinari koji su posjetili mjesto i roditelje tragično umrlog djeteta tvrde da roditelji, unatoč intelektualnim teškoćama koje imaju, žive uredno, skromno i brižno.