Franjo doista mijenja Crkvu. Vatikan objavio njegov odrješiti odgovor konzervativnom lobiju o gay katolicima

U Vatikan je stiglo pismo petorice konzervativnih kardinala

Pope Francis smiles as he arrives on the popemobile for the weekly general audience on September 27, 2023 at St Peter's square in The Vatican. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo je sugerirao da bi moglo biti načina da se blagoslove istospolne zajednice, odgovarajući petorici konzervativnih kardinala koji su zatražili od njega da potvrdi nauk Crkve o homoseksualnosti uoči sinode, velikog sastanka na kojem će jedna od tema biti i LGBTQ+ katolici.

Vatikan je u ponedjeljak objavio pismo u kojem Franjo odgovara konzervativnoj petorci i nagovještava da bi se takvi blagoslovi mogli razmotriti ako se ne bi brkali sa sakramentalnim brakom, prenosi The Guardian.

Katolička organizacija New Ways Ministry, koja zagovara inkluziju LGBTQ+ osoba, priopćila je da pismo “značajno unapređuje” napore da LGBTQ+ katolici budu dobrodošli u Crkvi i predstavlja značajan iskorak prema dokidanju njihove marginalizacije.

Preokret u odnosu na trenutni službeni stav Vatikana

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica muškarca i žene. Kao rezultat toga, dugo se protivi homoseksualnim brakovima. Međutim, papa Franjo je izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju pravne beneficije na istospolne supružnike, a katolički svećenici u nekim dijelovima Europe blagoslivljaju istospolne zajednice bez osude Vatikana.

Franjin odgovor kardinalima označava preokret u odnosu na trenutni službeni stav Vatikana. U objašnjenju iz 2021. godine, Kongregacija za nauk vjere rekla je da Crkva ne može blagosloviti homoseksualne zajednice jer “Bog ne može blagosloviti grijeh”.

Papa je u svojoj novoj poslanici ponovio da je brak zajednica muškarca i žene. No, odgovarajući na pitanje petorice kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da “pastoralna ljubav” zahtijeva strpljenje i razumijevanje te da svećenici ne mogu postati suci “koji samo niječu, odbacuju i isključuju”.

‘Kad se traži blagoslov, izražava se molba za pomoć od Boga’

“Iz tog razloga, pastoralna razboritost mora na odgovarajući način razlučiti postoje li oblici blagoslova, koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešno shvaćanje braka”, napisao je. “Jer kada se traži blagoslov, izražava se molba za pomoć od Boga, molba da možemo živjeti bolje, povjerenje u oca koji nam može pomoći da živimo bolje.”

Franjo je dodao da postoje situacije koje objektivno “moralno nisu prihvatljive”, ali da ista “pastoralna ljubav” zahtijeva da se s ljudima postupa kao s grešnicima koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Poručio je i da “nema potrebe da biskupije ili biskupske konferencije pretvore takvo pastoralno milosrđe u fiksne norme ili protokole, rekavši da se to pitanje može rješavati od slučaja do slučaja “jer život Crkve teče kanalima izvan normi”.

Tko su kardinali kojima je pisao papa Franjo

Petorica konzervativnih kardinala pozvala su Franju da potvrdi crkveno učenje o homoseksualcima, ređenju žena, autoritetu pape i drugim pitanjima u pismu koje su objavili uoči 16. Biskupske sinode u Rimu. Ova je sinoda značajna po tome što će među 365 delegata koji imaju pravo glasa, po prvi put biti i 54 žene.

Inače, potpisnici pisma upućenog papi Franji neki su od njegovih najglasnijih kritičara i svi su umirovljeni. Naime, radi se o kardinalima koje imenovali sveti Ivan Pavao II ili papa Benedikt XVI.

U pitanju su: Walter Brandmueller iz Njemačke, bivši vatikanski povjesničar, Raymond Burke iz SAD-a, kojeg je Franjo smijenio s mjesta predsjednika Vrhovnog suda Vatikana, Juan Sandoval iz Meksika, umirovljeni nadbiskup Guadalajare, Robert Sarah iz Gvineje, umirovljeni voditelj liturgijskog ureda Vatikan i Joseph Zen, umirovljeni nadbiskup Hong Konga.