Bivši Matanićevi suradnici otkrili: 'Prvo je sve nijekao, govorio je da se samo šalio. Slomio se tek kad smo mu pokazali gnjusne poruke'

Otkriveno kako je redatelj reagirao kada su ga suočili s optužbama o seksualnom uznemiravanju

28.5.2019.,Volosko - Pocetak snimanja treceg televizijskog serijala Novine, Dalibora Matanica. "n"nPhoto: Nel Pavletic/PIXSELL"n"n
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL"n"n

Bivši suradnici Dalibora Matanića otkrili su kako je redatelj reagirao kada su ga suočili s optužbama o seksualnom uznemiravanju kolegica sa seta, što je u petak navečer javno priznao u Facebook istupu netom prije nego li je Večernji list objavio ispovijesti nekih od njegovih žrtava.

Za Jutarnji list rekli su da je isprva sve pokušao zanijekati. ”Kazao je kako je vjerojatno malo pretjerao, da nije tako mislio, da se samo šalio, da se radi o njegovom specifičnom humoru koji je uvijek negdje na rubu, ali nikada taj rub ne prelazi… Pitali smo ga: ‘Jesi li ti normalan?‘ Pitali smo ga kakav je to humor koji dozvoljava i podrazumijeva da se mladim ženama, koje vrijedno na setu nekog projekta rade i po dvanaest sati, u mrklo doba noći šalju poruke, blago rečeno, neprimjerenog sadržaja”, pričaju i kažu da je on na to samo šutio.

Govorili mu da ‘stane na loptu’

Slomio se, govore, kada su mu pokazali gnjusnu poruku koju je poslao glumici na početku karijere. ”Uhvatio se za glavu i kroz suze rekao: ‘Kriv sam! Ne znam što mi je bilo”’, ispričali su.

Do tog trenutka, prema njihovom saznanju, ništa nije ukazivalo na to da bi se Matanić mogao ponašati na ovakav način. Kažu da je činjenica da je na poslu znao zbijati šale i imao specifičan način humora, zbog kojega su mu ponekad govorili da ”stane na loptu”, no tvrde da nikada nije prelazio granicu dobrog ukusa. Zato su ostali šokirani kada su prije nekoliko tjedana doznali sadržaj poruka koje je slao jednoj mladoj ženi.

”Nedopustivo je da se itko ponaša kao što se, nažalost, ponašao naš slavni redatelj koji je, izgleda, pomislio kako za njega granice pristojnog ponašanja ne postoje”, govore Matanićevi nekadašnji poslovni partneri. Iz poštovanja prema njegovim žrtvama i obitelji nisu htjeli otkrivati detalje poruka, piše Jutarnji.

‘Droga i alkohol nisu isprike’

S njegovom su suprugom razgovarali od otkrića ovog skandala. ”Ni u najgorim noćnim morama nije mogla sanjati da se ovako nešto zbiva. Njoj je užasno sve ovo što se događa, gore od nje osjeća se samo žrtva nepromišljenih postupaka našeg kolege s kojim smo prekinuli svaku suradnju. Iz njegovog statusa na društvenim mrežama naknadno smo pročitali da je priznao krivnju i da je otišao na liječenje od ovisnosti. No, smatramo da droga, alkohol i isprike nisu nikakvo opravdanje za takvo ponašanje, te da će se cijelim ovim ružnim i tužnim slučajem pozabaviti i nadležne institucije”, rekli su bivši suradnici Dalibora Matanića.

Nebojšta Taraba iz producentske kuće ”Drugi plan” s kojom je Matanić snimao serije ”Novine” i ”Šutnja” potvrdio je da je ”Drugi plan” odmah prekinuo svaku suradnju s redateljem.

Matanić je sve optužbe priznao na Facebooku, gdje je rekao da se zbog svojih postupaka kaje te da je na liječenju, a nekoliko sati kasnije obrisao je objavu zajedno s profilom na društvenoj mreži. Njegovu objavu u cijelosti možete pročitati ovdje.