Poduzetnik jurio po Dubravi 136 km/h pa pokupio aute i pješaka. Vještaci: ‘Nije kriva brzina, možda je sinkopa’

Audijem se zabio u osam parkiranih automobila i ozlijedio pješaka, a naposljetku se prevrnuo na krov

Umirovljeni poduzetnik Boško Dimitrijević 2021. godine je, usred bijela dana, Audijem na zagrebačkoj Aveniji Dubrava pokupio osam parkiranih automobile te se na kraju prevrnuo na krov. Pritom je ozlijedio jednog pješaka, a ustanovljeno je da je vozio 136km/h.

Tijekom suđenja nekoliko sudskih vještaka pokušalo je dati odgovor na pitanje može li osoba bez svijesti, u slučaju sinkope, pritiskati do daske papučicu gasa, piše Jutarnji list. Međutim, šestero dosad saslušanih vještaka nije usuglasilo svoje nalaze ni mišljenja pa će sud naložiti novo kombinirano vještačenje.

Vještak Srećko Hlišć smatra da brzina nije uzrok nesreće. “Ne mogu odgovoriti zašto okrivljeni nije ostao pratiti lijevu voznu traku već se brzinom koju je imao, prestrojavao u desnu. Tamo zbog brzine kretanja te prelaska s asfalta na betonske ploče koje obrubljuju tramvajsku prugu, dolazi do znatnog podrhtavanja vozila. To prosječni vozač ne radi”, rekao je Hlišć.

Je li brzina bila uzrok nesreće?

Tužiteljicu je stoga zanimalo je li možda brzina uzrok nesreće. “Ne, nije. Jer brzina koja god bila, nije mogla dovesti sama po sebi do skretanja”, rekao je, na što je tužiteljica tražila da joj pojasni što za njega znači “prosječan vozač”.

“U jednom trenutku, nakon prolaska tramvaja, okrivljeni prelazi na tramvajsku traku i vozilo je usmjerio prema čitavom nizu automobila. Da je zadržao istu putanju vožnje bilo kojom brzinom, sletio bi s kolnika ali bi posljedice bile puno manje. Vozilo je kontinuirano ubrzavalo i za to je bio potreban pritisak na papučicu gasa. U konkretnom slučaju moje odrađeno eksperimentalno mjerenje je pokazalo da je dovoljan potisak od jednog kilograma na papučici sličnog vozila”, kazao je Hlišć.

Je li aritmija uzrok gubitka svijesti?

Vještaci Petar Škavić i Hrvoje Pintarić analizirali su Dimitrijevićevu medicinsku dokumentaciju pa je tužiteljicu zanimalo, nakon što su konstatirali da mu je utvrđena aritmija, od kada je ima i dovodi li svaka aritmija do gubitka svijesti. Pintarić je objasnio da svaka aritmija ne dovodi do gubitka svijesti te da postoje razne vrste.

“Iz okrivljenikove dokumentacije vidi se da on ima poremećaje koji bi mogli izazvati gubitak svijesti. Do gubitka svijesti mogu dovesti aritmije vrlo sporih i vrlo brzih frekvencija. To proizlazi iz činjenice da je sinkopu imao anamnestički u studenome 2020.

Pregledan je u KBC Rebro, odrađen je EKG i ergometrija. Utvrđena mu je i sarkoidoza. Sve to je moglo dovesti do sinkope, ali ne nužno, a klinički gledano vrlo je izvjesno da su aritmije postojale i prije”, rekao je Pintarić.

‘Tijelo u besvjesnom stanju ne može…’

Sudsko-medicinski vještak Davor Mayer kazao je, pak, da “tijelo u besvjesnom stanju ne može jako, do daske, pritisnuti nogom na papučicu gasa. To se može ostvariti samo ako je osoba pri svijesti. To je notorno i vrlo jasno poznato svakom vozaču”, dodao je.

“Predlažem da sjednete u auto i opustite se. Pa ćete vidjeti da ne možete juriti, niti ubrzavati. Okrivljeni u vrijeme nesreće nije bio bez svijesti”, rekao je Mayer, na čije je mišljenje odvjetnik Mijo Golub odmah prigovorio okarakteriziravši ga pristranim i neprofesionalnim.

Josip Škavić, specijalist sudske medicine i patološke anatomije, kojeg je angažirala obrana, potom je rekao da uzimajući sve u obzir, sa sudsko medicinskog stajališta, nije moguće sa sigurnošću niti tvrditi niti isključiti da je okrivljeni tijekom vožnje doživio sinkopu.

‘Dogodio mi se blank, pao sam u nesvijest’

Prema optužbi, Dimitrijević je, osim što je uzrokovao materijalnu štetu od gotovo 100 tisuća eura, ugrozio i živote prolaznika od kojih je pješaka Paška K. i ozlijedio.

Za prometnu nesreću tužiteljstvo traži 10 mjeseci zatvora, a na početku suđenja Dimitrijević je rekao da se ne smatra krivim. Tijekom istrage je izrazio žaljenje te izjavio da mu se činilo “kao da nije vozio on”, prenosi Jutarnji.

“Dogodio mi se ‘blank‘. Do te prometne nikada nisam radio prekršaje i vozio sam po propisima. Sjećam se događaja sve do trenutka kada sam došao do okretišta u Dubravi. Pao sam u nesvijest, a kad sam otvorio oči imao sam što za vidjeti. Ne pijem lijekove, osim za štitnjaču, a nakon nesreće sam imao strahovito visok krvni tlak”, rekao je.